EF » EFnet » Novice » V Mariboru otvoritev projekta Ključi mesta – Kitajski napisi

V Mariboru otvoritev projekta Ključi mesta – Kitajski napisi

12.02.2012

V četrtek, 09.02.2012 se je z odkritjem table pred vhodom sedeža EPK v Vetrinjskem dvoru v Mariboru odprl projekt programskega sklopa Ključi mesta – Kitajski napisi. Gre za devet napisov s prevodi imen ustanov v mandarinščino, ki bodo nameščeni na pročelja nekaterih kulturnih ustanov v Mariboru v letu 2012.

Vetrinjski dvor, Muzej Narodne osvoboditve Maribor, Foto klub Stolp, Hiša znanosti /Center eksperimentov, Velika kavarna, K8, Literarna hiša, Mestna izpovednica in Narodni dom  bodo odslej označeni tudi z enim najbolj govorjenih jezikov na svetu – mandarinščino. Po podatkih Statističnega urada RS je med prebivalci Slovenije vsak deveti priseljen iz tujine. Med priseljenci, ki ne prihajajo iz dežel nekdanje Jugoslavije, največjo skupino v Sloveniji, tudi v Mariboru, predstavljajo Kitajci. Zaradi jezikovnih, kulturnih in družbenih razlik se Kitajci težko vključijo v slovensko družbo. Formirajo se kot zaprte skupine, ki vzpostavljajo stik z lokalno skupnostjo le preko prodaje kitajskih izdelkov, strežbe v kitajskih restavracijah ali preko ponudbe alternativnih zdravstvenih storitev. Tako so postali Kitajci stigmatizirana skupina, saj razen na delovnem mestu nimajo nobenega stika z ostalimi prebivalci mesta. Prevodi predstavljajo zelo majhen poseg v mesto, a pomembno simbolično gesto. S pomočjo napisov poskuša EPK 2012 vzpostaviti kulturni stik s kitajsko manjšino in ji približati slovensko kulturo in zgodovino. Projekt je hkrati namenjen tudi domačinom, saj ponuja razmislek, da na Kitajsko, ki je kulturno in geografsko območje ene najstarejših civilizacij, in ki z izjemno hitrostjo vstopa v mednarodne gospodarske pretoke, ne gledamo z evropskimi očmi, z zahodnjaškimi stališči. Treba je znati razumeti kitajske vrednote in filozofijo, ki je učinkovito preživela dolga stoletja in daje rezultate. Napise je prevedla sinologinja Ana Presker.

Na odprtju so bili poleg programskega direktorja Mitje Čandra, glavnega producenta programskega sklopa Ključi mesta Borisa Cizeja in nekaterih ostalih zaposlenih v Zavodu Maribor 2012 prisotni gostje iz konfucijskega Inštituta v Ljubljani: direktorica mag. Danijela Voljč, projektna vodja, Irena Kržan mag., akademska slikarka Huinqin Wang ter kitajski direktor Konfucijskega inštituta dr. Shuihui Zhang, ki je ob tem povedal:

»Zelo smo veseli, da smo del tako pomembnega projekta, kot je Evropska prestolnica kulture. Septembra sledi turneja pisateljev s Kitajske, ki bodo poleg Ljubljane obiskali tudi Maribor in partnerska mesta. To odpira nove možnosti za preplet obeh kultur.«

Direktorica Konfucijskega inštituta mag. Danijela Voljč:

»Kitajsko lahko razumemo samo, če razumemo njihovo miselnost, vrednote, filozofijo. Kitajci so nam izjemno naklonjeni, med nami vladajo topli, prijateljski odnosi, sodijo nas samo po tem, kar naredimo.«

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: