EF » EFnet » Novice » Globalna študija je potrdila, da nizka rodnost v Sloveniji znižuje življenjsko raven

Globalna študija je potrdila, da nizka rodnost v Sloveniji znižuje življenjsko raven

13.10.2014

Medtem ko je rodnost v Sloveniji prenizka za obnavljanje prebivalstva, je nova globalna študija, pokazala, da lahko rahlo nižja rodnost od potrebne za obnavljanje prebivalstva pravzaprav izboljša življenjsko raven.

Članek v zvezi s tem je bil v petek, 10. oktobra 2014, objavljen v prestižni znanstveni reviji Science, ki pokriva vsa področja znanosti. Skupaj z revijo »Nature« (ki je za področje naravoslovja) gre za dve najbolj prestižni znanstveni reviji na svetu, s faktorjem vpliva nad 30. Soavtor študije oz. članka je tudi doc. dr. Jože Sambt iz naše fakultete.

Nova globalna študija, ki je bila narejena na 40 državah sveta in objavljena v vodilni ameriški reviji Science, je potrdila, da lahko rodnost, ki je rahlo pod ravnijo 2,1 otroka na žensko, kolikor je potrebno za obnavljanje prebivalstva, pozitivno vpliva na življenjsko raven. Vendar pa je zelo nizka rodnost med 1,2 in 1,6 otroka na žensko, ki jo beležimo v Sloveniji v zadnjega četrt stoletja, tako zelo nizka, da je njen vpliv na blaginjo negativen.

Slovenija je ena izmed redkih držav, ki jim študija priporoča, da naj država vzpodbuja višjo rodnost, saj je trenutna raven tako nizka, da znižuje življenjsko raven prebivalstva, hkrati pa se bo potrebno ukvarjati z visokimi stroški hitrega staranja prebivalstva, pravi dr. Jože Sambt iz Ekonomske fakultete v Ljubljani, soavtor študije.

Pod vodstvom raziskovalcev iz East-West Centra na Havajih in Univerze v Kaliforniji, Berkeley, so raziskovalci v 40 državah iz vsega sveta preučevali povezavo med rodnostjo in ekonomskimi podatki ter ugotovili, da stopnja rodnosti okrog 2 otroka na žensko oziroma še nekoliko manj povečuje življenjsko raven v državi. Države v splošnem težijo k višji rodnosti, da bi povečevale bazen davkoplačevalcev, ki financirajo pokojnine, zdravstvo in dolgotrajno oskrbo. Tokratna študija pa upošteva tudi stroške vzgoje otrok, ki se večinoma financirajo znotraj družine. Rezultati študije sugerirajo, da “kjer je rodnost zelo nizka, naj države zmanjšujejo ovire glede odločanja za otroke in oblikujejo svoje politike tako, da bi se prilagodile neizogibnemu staranju prebivalstva” pravi Ronald Lee, demograf iz Berkeleya in vodilni avtor študije.

Lee in ekonomist Andrew Mason iz East-West centra vodita projekt National Transfer Accounts (NTA), ki analizira, kako demografske spremembe vplivajo na ekonomsko dogajanje z vidika različnih generacij. V sodelovanju z mrežo NTA raziskovalcev z vsega sveta izhajata v predstavljeni študiji iz iskanja ravni rodnosti in starostne porazdelitve prebivalstva, ki daje najboljše ravnotežje med stroški vzgajanja otrok in vzdrževanjem starejših prebivalcev.

Dobljeni rezultati so drugačni od splošnega gledanja na rast prebivalstva v preteklosti. Tako npr. rezultati kažejo, da je rodnost v ZDA in številnih drugih državah blizu idealne ravni, kar se tiče splošne življenjske ravni. V Sloveniji, skupaj z nekaterimi drugimi državami v Aziji in Evropi, pa je rodnost tako nizka, da znižuje življenjsko raven, če upoštevamo v analizi poleg javnih tudi privatne stroške.

»Ta celovitejša obravnava stroškov vzgoje otrok pokaže, da imajo v ZDA in številnih drugih razvitih in srednje razvitih državah ljudje približno tolikšno število otrok, ki je najboljše za splošno življenjsko raven«, pravi Mason iz East‑West Centra, ki je hkrati tudi profesor ekonomije na Univerzi Hawaii‑Manoa. »Samo v nekaterih državah, med katerimi je tudi Slovenija, naj bi vlade poskušale vzpodbujati ljudi, da bi meli več otrok«.

##

EAST-WEST CENTER vzpodbuja boljše odnose in razumevanje med posamezniki in narodi iz ZDA, Azije in Pacifika skozi sodelovanje na področju študija, raziskav in dialoga. Ustanovljen je bil leta 1960 s strani kongresa ZDA in služi kot vir informacij in analiz ključnih tem, ki so splošnega pomena; združuje ljudi za izmenjavo pogledov, gradi strokovno znanje in razvija možne smeri politik.

Podrobnejše informacije o vsebini lahko najdete v celotnem besedilu članka, ki je brezplačno dostopen na http://www.ef.uni-lj.si/osebe/Joze-Sambt, povezava »Dokument 1«, oziroma tudi na domači strani samega NTA projekta: http://www.ntaccounts.org/web/nta/show/.

Na tej domači strani najdete tudi podrobnejšo predstavitev same NTA tematike, ki je še precej širša od vsebine, predstavljene v tem članku.


Publish your comment: