EF » EFnet » EFnews » Frankfurt – Mainhattan ECB-ja

Frankfurt – Mainhattan ECB-ja

24.03.2016

Frankfurt ni tipično nemško mesto currywursta in piva na vsakem vogalu. Predvsem je finančna prestolnica celinske Evrope pod budnim očesom Evropske centralne banke (ECB-ja). Domačini ga zaradi izrazitih skyline stolpnic vseh glavnih svetovnih bank in Deutsche Börse, kjer trguje DAX, ljubkovalno kličejo Mainhattan – nemški New York.

 

Ameriška preteklost

Po drugi svetovni vojni je Frankfurt na Majni postal ‘prestolnica’ ameriške okupacijske cone. Tako se še danes čuti ameriška zasnova na vsakem vogalu mesta: tipični downtown finančni center, obkrožen s suburbs-i. Mesto dopolnjuje nov campus Goethe Univerze, ki je prav tako zasnovan v ameriškem slogu posameznih fakultet znotraj parka.

Evropski pridih se zazna predvsem v manjšem predelu starega mestnega jedra z ogromnimi zelenimi površinami na vsakem koraku mesta in z odličnim javnim prevozom U-bahna, S-bahna, tramvajev in z neskončnim številom dnevnih in nočnih avtobusov, ki nikoli ne prenehajo obratovati in so tipično nemško točni. Frankfurt International Airport povezuje Frankfurt z vsemi kotički sveta, medtem ko rahlo oddaljeno letališče Frankfurt Hahn ponuja nizkocenovne lete. Za slovenske študente so primerni tudi vlaki, saj je med Frankfurtom in Ljubljano vsak dan  poceni neposredna povezava.

 

Multikulturnost Nemčije

Zaradi bližine Francije je na univerzi veliko Francozov, z vzhoda pa pride veliko študentov vzhodnoevropskih držav, po večini Poljakov in Čehov. Drugi evropski narodi so v manjšini, a kot na vsaki evropski mednarodni univerzi je ogromno študentov iz Azije, najde pa se zastopnike skoraj  vseh držav na svetu.

Multikulturnost Nemčije oz. Frankfurta je tako velika, da tudi v mestu samem slišite mešanico vseh jezikov. Razlog so mednarodne banke, ki potrebujejo uslužbence iz vseh držav, da lažje poslujejo po svetu in komunicirajo s svojimi podružnicami.

Brez znanja nemščine se brez problema znajde prav vsak, ki ni sramežljiv in zadržan. Po nekaj dneh  ugotoviš, da je ogromno gostincev, pouličnih delavcev in voznikov pravzaprav priseljencev iz držav naših južnih sosedov, kar še dodatno olajša komunikacijo.

Money talks

Nemška mesta si po stroških bivanja sledijo od Münchna, Frankfurta na Majni  do Berlina. Predvsem v centru mesta se najemnine garsonjer lahko povzpnejo nad 2000 evrov mesečno, tudi račun v restavracijah se za nepozorno osebo hitro podaljša. Cene v nočnih klubih so običajno vsaj dvakrat višje kot v Ljubljani, a študenti smo iznajdljivi in se kmalu naučimo živeti z omejenimi sredstvi. Hrana v trgovinah je primerljiva s slovenskimi cenami, zelo razširjena praksa vračanja steklenic oz. plastenk pa še dodatno zmanjša račun.

Ekonomska Goethe Univerza

Za razliko od Ekonomske fakultete v Ljubljani je Goethe Univerza veliko bolj ekonomsko naravnana. Tako bo tudi v večini poslovnih predmetov vsaj nekaj računskega dokazovanja in analiziranja. Medtem ko so Erasmus študenti bolj sproščenega tipa, so nemški predvsem bolj disciplinirano delovni, a prav tako odlični prijatelji, ko prebiješ led in jih bolje spoznaš.

Ker je univerza večja in novejša, ima določene prednosti. Vsak dan si lahko postrežete z novim izvodom  časnika Wall Street Journal, v knjižnici pa so vam na voljo Bloomberg terminali. Za vsakega, ki išče pripravništvo, so na voljo recruitment dogodki, ki se odvijajo skoraj vsak teden.

Mnogi so menja, da je za ekonomiste najboljša fakulteta v Mannheimu in verjetno imajo prav, a prednost Frankfurta je predvsem povezanost z vsemi mednarodnimi bankami, ki se nahajajo v mestu in imajo neusahljivo žejo po pripravnikih.

Frankfurt je divje mesto ameriškega kapitalizma in visokih nebotičnikov, a hkrati zeleno, dobro povezano evropsko središče, ki s svojo multikulturnostjo združuje vse svoje prebivalce.

Aleksander Koren, EFnews      

efnewskvadrat


Related news

Publish your comment: