EF » EFnet » EFnews » Galerija EF zaživela v inovativnih oblikah keramike

Galerija EF zaživela v inovativnih oblikah keramike

04.03.2016

1. marca 2016 sta se v Galeriji Ekonomske fakultete zopet skupno predstavila dva umetnika, in sicer Dani Žbontar in Hanibal Salvaro Hani. Javnosti sta ponudila svoj tandem keramičnih izdelkov in slik. Oba umetnika sta zelo aktivna, tako doma kot v tujini pa sta za svoje umetnine prejela tudi številne nagrade.

 

Dani Žbontar je kot diplomantka Fakultete za arhitekturo v Ljubljani nadaljevala z enoletnim študijem keramike, slikarstva in kiparstva na College of Liberal Arts v Mississippiju (ZDA) ter ga leta 1989 uspešno zaključila. Ukvarja se z oblikovanjem keramike, izhodišče njenega ustvarjanja pa je pogosto oblikovanje posod in skled. Blizu ji je arhetipska posoda z izbočenim trebušastim delom in zoženim vratom. Avtorica skledam, kot nekakšnim prvim izdelkom človeških rok, z ornamenti krožnih linij zopet sklene življenjski cikel in poskrbi, da ostanejo nepozabljene.

Razstavo spremljajo tudi keramični izdelki in slike hrvaško-slovenskega likovnega umetnika. Hanibal Salvaro Hani deluje več kot petdeset let, njegovo ustvarjanje pa je novo, drugačno, prežeto z inovativno svežino in izvirnostjo. Posega po eksperimentiranju in odkrivanju novih izraznih možnosti ter ustvarja dialoge različnih vizualnosti in materialov. Zanj je značilna estetska senzibiliteta, ki vodi do izjemnih ravnovesij in uravnotežene celote. Kreativne misli umetnik najraje transformira v prepričljiva dejanja in protislovno moderno likovno stvarnost.

Umetnik je razstavljal na več kot 400 razstavah v 30 državah na vseh celinah. Je edini hrvaški umetnik keramike, ki je bil dvakrat nagrajen v Faenzi (Italija) ter je član Mednarodne akademije za keramiko (IAC) v Ženevi (Švica) že od leta 1981. Aktiven je tudi pri organizaciji mednarodnih razstav, soumetnica pa ga rada pohvali: »Zaradi Hanibala Salvara hrvaška keramika nekaj velja v svetu.« Sam pa dodaja: »Če ne bi bilo Ljubljane,  ne bi ustvarjal iz keramike. Tu so bili namreč tudi prodani moji prvi keramični izdelki.«

 

Medeja Kenda, Efnews

efnewskvadrat

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: