EF » EFnet » EFnews » Mojca Sekulič Fo: Pogled v vesolje skozi prizmo večnosti

Mojca Sekulič Fo: Pogled v vesolje skozi prizmo večnosti

07.04.2016

V torek, 4. aprila 2016, je Galerija Ekonomske fakultete zasijala v novi preobleki umetniških del slikarke Mojce Sekulič Fo. Razstava, navdihnjena z motivi vesolja, minljivosti in večnosti, je po besedah umetnice »jagodni izbor« del, ki izražajo tako njeno osebnost  kot tudi  misli in občutke, ki vodijo njeno ustvarjalnost.

 

»Zakaj Zvezdne poti – neprenehoma razmišljam  o življenju, o nihanju, o tem, kam nas vodijo te poti, in potem ugotavljam, da smo, kakor da ne bi imeli let, kakor da to ni pomembno«.

Dela tokratne razstave se odmikajo od zanjo značilnih pravljičnih motivov,  v podobe pa vstopata vesolje in neskončnost. Za nedojemljivost vesolja pravi, da je po eni strani  srhljiva, po drugi strani pa se zaveda, da smo v boju proti vesolju in neskončnosti nemočni. In prav v prostranost in nedojemljivost je slikarka Sekulič Fo ovila tudi motive doma in pristnih medčloveških odnosov ter motive iskanja samega sebe, saj slike na svoj način odsevajo tudi potrebo po trudu in gradnji odnosov ter po iskanju notranjega ravnovesja.

Arhitektka, ilustratorka in slikarka se lahko pohvali s širokim spektrom umetniških del, nagrad in razstav, in sicer tako doma kot tudi v tujini.  Leta 2009 je na piranskem Ex-temporu prejela odkupno nagrado Hotelov Piran. V okviru projekta je za avstrijsko tovarno Lenzing naredila ilustracije za knjigo pravljičarja Folkeja Tegtthoffa »A Fairytale of Nature«, po katerih so pripravili plesno predstavo in risanko ter jo uprizorili v Botaničnem vrtu v Parizu.

Dela z različnimi naročniki in podizvajalci, vendar kljub raznovrstni naravi naročil – ta zajemajo teme, kot so  noir, ZF, resna literatura, otroške ilustracije, učbeniške ilustracije, ilustracije za plakate, poslikave za scenografijo, poslikave v vrtcih – skuša ostati zvesta svoji osebnosti in odražati sebe v zelo različnih stilih.

Pravi, da jo pot v prihodnosti  vodi v vesolje in v raziskovanje novih svetov, prav tja pa vas z ogledom razstave v aprilu vabimo tudi mi.

Iva Drvarič, Efnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: