EF » EFnet » EFnews » V. Popoldne za korporativno integriteto v poslovni praksi »Kdo je lastnik tveganja skladnosti?«

V. Popoldne za korporativno integriteto v poslovni praksi »Kdo je lastnik tveganja skladnosti?«

12.01.2017

9. januarja se je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani (EF) v sklopu projekta Slovenskih smernic korporativne integritete, ob podpori podjetja PWC, odvijalo 5. Popoldne za korporativno integriteto v poslovni praksi. Osnovni namen tovrstnih aktivnosti je poudariti pomen skladnosti poslovanja, s poudarkom na preprečevanju korupcije z načini notranjega nadzora. Tudi tokrat je dogodek povezal veliko število strokovnjakov korporativne integritete iz različnih podjetij in organizacij.  

V uvodnem nagovoru je dekanja EF izpostavila aktivnosti EF na področju razvoja načrta korporativne integritete. Po splošni predstavitvi razvoja področja ter trendov v Sloveniji, dr. Sandre Damijan, je sledila razprava, ki jo je vodil Drago Kos, nekdanji  predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Republike Slovenije. V razpravi so sodelovali Dominique Lamoureux, podpredsednik družbe in vodja področja za etiko in družbeno odgovornost, Thales Group, Per Sundbye, partner PWC, Boštjan Trstenjak, predstavnik za področje korporativnega nadzora poslovanja in preiskavPetrol ter Maša Čertalič, vodja področja strateškega razvoja Luke Koper. Glavna tema razprave so  bila  vprašanja »Kaj naredimo, ko gredo stvari narobe in se soočamo s kršitvami skladnosti poslovanja? Kje iščemo vzroke, ali kažemo s prstom na druge ali iščemo vzroke pri sebi? Kako popravimo »sistem«, odpravimo nastalo škodo in povrnemo ugled?«

Lamoureux je opisal postopek zagotavljanja korporativne integritete v mednarodnem podjetju Thales Group. Podjetje je bilo v preteklosti vpleteno v korupcijski škandal in je, po njegovih besedah, bilo prisiljeno spremeniti način delovanja ter kulturo podjetja. Povečane zunanje pritiske organizacij, kot je OECD, ter spreminjajoče se družbene ter gospodarske pogoje, je označil kot pomembne za zagotavljanje skladnosti poslovanja.

Trstenjak in Čertalič sta v razpravi izpostavila pomembnost odgovornega lastništva ter izzive državnega lastništva. Sundbye meni, da notranje preiskovanje korupcije in zagotavljanje integritete kljub zahtevnosti in mogoči kratkoročni škodi vodijo do boljših dolgoročnih poslovnih rezultatov podjetja. V razpravi z občinstvom je bila poudarjena pomembnost pravilne obravnave ter zaščite tako imenovanih »žvižgačev«, ki znotraj podjetja opozorijo na nepravilnosti.

V letu 2017 bo na Ekonomski fakulteti še več dogodkov posvečenih tej temi, s poudarkom na akademiji, ki področje obravnava bolj poglobljeno  z vsebinami korporativne integritete (več informacij >>>). Vabljeni, da se nam pridružite.

 

Posnetek dogodka V. Popoldneva za korporativno integriteto v poslovni praksi si lahko ogledate na: http://www.tromba.si/korporativna-integriteta-v-poslovni-praksi-ef-ul/

Kaj Jež, Efnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: