EF » EFnet » EFnews » Otvoritev razstave Skupine akvarelistov Društva likovnikov Logatec: »Barvna prepletanja v akvarelu«

Otvoritev razstave Skupine akvarelistov Društva likovnikov Logatec: »Barvna prepletanja v akvarelu«

11.04.2017,

V torek, 4. aprila, se je v Galeriji Ekonomske fakultete (EF) odvijala otvoritev razstave ”Barvna prepletanja”, kjer so svoja dela predstavljali akvarelisti iz Skupine akvarelistov Društva likovnikov Logatec. Na razstavi so bila predstavljena dela mnogih avtorjev z raznolikimi slogi v tehniki akvarela.

 

Udeležence je pozdravila Anamarija Stibilj Šajn, ki je v svojem nagovoru z izvrstno podrobnostjo predstavila akvarelno tehniko, pri kateri se barva, razredčena z vodo, nanaša na papir. Po njenih besedah je tehnika zahtevna zaradi premišljenosti vsake slikarske poteze, saj v akvarelni tehniki popravki niso mogoči. Prav tako je predstavila zgodovino tehnike v tujini, kot tudi na Slovenskem, kjer se je tehnika, podobno kot druge umetniške zvrsti, uveljavila z zamudo in se je, kot pravi, še vedno po krivem drži stigma lahkotnosti in priročnosti. Prav tako je posebej izpostavila slikarsko in mentorsko sposobnost mentorja Skupine akvarelistov Društva likovnikov Logatec, to je  Petar Lazarević, čigar dela so bila med drugimi predstavljena na razstavi.

 

Na predstavi so se v svojih delih  predstavili: Petar Lazarević, Božidar Hering, Zvezdana Zatler, Janez Ovsec, Janez Dragolič, Marinka Mohar, Ivanka Krasnik, Marija Malovrh, Olga Petrovčič, Martina Starc, Tončka Madon, Marija Franinović, Vera Vanić Vukadin, Ljubica Krivec, Ljudmila Dolenc, Tea Širca, Marija Strnad, Anka Pazin, Helena Umek in Cilka Žmahar. V njihovih delih, ki so v slogu in motivih raznolika, prevladujejo motivi narave ter  živih barv v skladu s temo predstave ”Barvna prepletanja v akvarelu”. Prav tako so pogosti izrazito slovenski in podeželski motivi. Predvsem zanimivo je opazovati prefinjenost del, če pomislimo na dejstvo, da so avtorji povečini prostočasni slikarji in slikarke, ki so se združili v okviru Društva likovnikov.

 

Razstava je odprta  za javnost in je na ogled  v Galeriji EF v Ljubljani.

Kaj Jež, EFnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: