EF » EFnet » Novice » Prof. dr. Tinetu Stanovniku podelili naziv zaslužni profesor Univerze v Ljubljani

Prof. dr. Tinetu Stanovniku podelili naziv zaslužni profesor Univerze v Ljubljani

08.12.2017

Danes je rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič upokojenim učiteljicam in učiteljem Univerze v Ljubljani, ki so pomembno prispevali k razvoju znanstvene ali umetniške panoge ter za predano opravljanje pedagoškega in mentorskega dela, podelil nazive zaslužna profesorica in zaslužni profesor. 

»Nekateri med vami ste vse svoje profesionalno življenje in delovanje posvetili ne le svojemu znanstvenemu področju, temveč tudi svoji fakulteti in Univerzi. Vsakdo je to univerzo zaznamoval s pomembnim prispevkom k njenemu razvoju,« je ob tej priložnosti v nagovoru zaslužnim profesoricam in profesorjem povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič in še dodal, da listine zaslužnih profesorjev niso le izraz zahvale Univerze, saj z njimi izražamo tudi iskreno željo po nadaljnjem sodelovanju, ki bo sicer manj intenzivno kot doslej, a nič manj dragoceno.

Letošnji slavnostni govorec, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani dr. Radovan Stanislav Pejovnik, se je prejemnikom nazivov uvodoma zahvalil za njihovo kakovostno raziskovalno delo, s katerim so ustvarjali osnove za vzgojo izvrstnih in kritično mislečih diplomantov in doktorjev znanosti. »Pravijo, da obstajata vsaj dve vrsti učiteljev in raziskovalcev. Manj uspešni v vsaki priložnosti takoj najdejo težavo, uspešnejši pa v vsaki težavi iščejo in najdejo priložnost. Vi nedvomno sodite med iskalce in uresničevalce priložnosti. Univerza v Ljubljani se vam danes z imenovanjem »zaslužni« zahvaljuje in vas drugim daje za zgled.« Profesor Pejovnik je izpostavil tudi pomembnost verodostojne debate o vrednotah v znanosti. »Potrebnih je več pogovorov o etiki v znanosti in tehniki, in sicer na resnično odprt in verodostojen način. Brez vnaprejšnjega etiketiranja in brez fige v žepu. Pogovarjati se moramo o razlikah, z namero, da bi našli (ne samo iskali) skupne točke in poglede, ter bi ti izpolnjevali stroga etična merila o vrednotah v življenju posameznika in družbe.«

V imenu novih zaslužnih profesorjev se je zahvalil prof. dr. Janez Kranjc s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani.

Z naše fakultete so naziv zaslužni profesor podelili prof. dr. Tinetu Stanovniku.

Video posnetek dogodka si lahko ogledate tukaj.

 


Publish your comment:


Twitter: efljubljana