EF » EFnet » Napovedujemo » Na sledi denarju – Mladi in korupcija

Na sledi denarju – Mladi in korupcija

06.11.2019

»Korupcija je zahrbtna kuga, ki ima širok spekter jedkih učinkov na družbo. Spodnaša demokracijo in vladavino prava, vodi h kršitvam človekovih pravic, izkrivlja trg, zmanjšuje blagostanje ter vzpostavlja pogoje za organiziran kriminal, terorizem in za uspeh drugih grožnjam človekove varnosti.« (Kofi Annan, nekdanji generalni sekretar OZN, nagovor ob sprejetju UNCAC, New York, 31. oktober 2003)

Vabimo vas, da se nam pridružite na prvem dogodku v okviru Tedna ozaveščanja o prevarah, ki ga bomo organizirali študenti Ekonomske fakultete v sodelovanju s študenti Pravne fakultete. Premierno si boste lahko ogledali slovenski “Volk s Trga Republike”, ki smo ga pripravili društva: Management Group, TopEF, in Društvo študent poslovnih ved. Mladi se sprašujemo, zakaj se nam krade prihodnost? Koliko denarja izgine iz Slovenije na letni ravni zaradi nezakonitih poslov?

Kdaj? 18. november 2019 ob 17. uri

Kje? Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani v Lila dvorani, Kardeljeva pl. 17

Organizatorji: Ekonomska fakulteta ter društva EF – Management Group, TopEF, in Društvo študentk poslovnih ved v sodelovanju s Pravno fakulteto.

Korupcija v Sloveniji nas stane 3,5 milijarde € na leto v izgubljenem bruto domačem proizvodu. Če se pri ukrepih za preprečevanje korupcije in pri odrivanju, odvzemu in zasegu protipravno pridobljenega premoženja osredotočimo samo na korupcijo v javnem sektorju, smo storili premalo. Nujen je kolektivni pristop k boju zoper korupcijo, tj. sodelovanje mednarodnih in nevladnih organizacij, podjetij in države.

Ali smo v Sloveniji sposobni sodelovati in preprečiti prioritizacijo lastnih interesov akterjev? Ali se nam bodo še kar naprej dogajali primeri kot so Merkur, Teš, Mercator, Adria? Ali bomo videli kakšen epilog slabega korporativnega upravljanja?

Kdo nam mladim krade prihodnost? Ali bomo lahko živeli in delali brez “strica iz ozadja”? In kako vse to vpliva na nas?

Na dogodku bodo z nami:

  • ga. Lidija Hren, vodja ExtraVisor preiskovalne skupine pri TV Slovenija
  • g. Boris Štefanec, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije RS
  • g. Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča RS
  • g. Goran Novković, izvršni direktor SBC- Klub slovenskih podjetnikov

17.00 Premierno – Slovenski “Volk s Trga Republike”

(uvodni nagovor Društva EF: Management Group, TopEF, Društvo študentk poslovnih ved)

17.20 Mladi in korupcija

(nagovor dr. Sandra Damijan)

17.30 Nezakonito pridobljen denar – koliko izgubljamo na letni ravni?

Predstavitev rezultatov ŠIPK raziskave: Izbrani mednarodnopravni in ekonomski vidiki preprečevanja korupcije – odkrivanje, zaseg in odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi (Sandi Muheljič, študent EF UL in študent PF UL )

18.00  Okrogla miza “Na sledi denarju”

Udeleženci okrogle mize so ga. Lidija Hren, g. Boris Štefanec, g. Tomaž Vesel, in g. Goran Novković.

Diskusijo bo vodila dr. Sandra Damijan, predsednica slovenskega odseka Združenja preizkušenih preiskovalcev prevar – ACFE. Dogodek bo potekal v slovenskem jeziku.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

Dogodek bo trajal do 19.30 ure, nato pa bo sledilo druženje. Svojo udeležbo na dogodku nam prosim potrdite na: https://www.eventbrite.com/e/okrogla-miza-nas-ukraden-denar-tickets-79978386507

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest (oziroma najkasneje do 15. novembra 2019), zato si svoje mesto zagotovite že danes. Kotizacije ni. Za dodatne informacije smo vam na voljo po telefonu: 01-5892-439.


Publish your comment: