EF » EFnet » Napovedujemo » Vabljeni na odprtje razstave | Halida in Sead Emrić: »I T I N E R A R I U M«

Vabljeni na odprtje razstave | Halida in Sead Emrić: »I T I N E R A R I U M«

27.11.2019

V mesecu decembru 2019 se v Galeriji Ekonomske fakultete z razstavo imenovano ITINERARIUM predstavljata keramičarka  Halida in slikar Sead Emrić.

Umetnika Halida in Sead Emrić sta vrstnika, rojena leta 1965 v Bihaču in obenem umetniški par, ki vsak na svojem področju ustvarjanja – Halida kot oblikovalka keramike  in Sead kot slikar in grafik ­- črpata navdih iz bogate zgodovinske zakladnice Bosne, ter skozi ustvarjanje pripovedujeta najlepšo zgodbo o bogati kulturni preteklosti svoje domovine.

Razstava ITINERARIUM je pravzaprav umetniški potopis, navdahnjen s serijo lesorezov z motivi bosanskih gradov, ki jih je – navdušen nad lepotami in kulturnim izročilom Bosne – izdelal Benedikt Kuripečič, latinski tolmač in humanist slovenskega rodu, ki je leta 1530 spremljal Kraljevo delegacijo na poti iz Ljubljane v Istanbul.

Halida in Sead sta iz Krupečičevih zgodovinskih zapisov in likovnega izročila ustvarila novo, unikatno zgodbo, ki nas, preko pomembnih kulturnih mejnikov, popelje skozi tisočletno zgodovino Bosne od kulturnega razcveta pod vladavino bana Kulina naprej. Kako pomembno in umetniško bogato je bilo to zgodovinsko obdobje, govori še do danes ohranjen rek „Od Kulina bana i dobrijeh dana“.

Tako Halida kot Sead svoja dela razstavljata doma in v tujini. Halida je kot članica Združenja likovnih umetnikov uporabnih umetnin Bosne in Hercegovine za svoje ustvarjanje je v letih 2015 in 2017 prejela najvišjo nagrado Collegium artistikum. Sead je član Združenje likovnih umetnikov Bosne in Hercegovine, za svoje ustvarjanje pa je bil prav tako večkrat nagrajen.

„Gospod moj, Bosna je nesrečna dežela, ki je ni vredno osvajati, še manj posedovati, a se zdi prijateljska …

… Gospod moj, usmili se te dežele.  Pomagaj  ji, da se bo sama znašla, mi v njej nimamo česa iskati …«    

Citat iz knjige „Zalezovalci“ Derviša Sušića

Odprtje  razstave bo v torek, 3. decembra  2019 ob 17. uri v prostorih Galerije.


Image gallery:

Publish your comment: