EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF |Viljem Klemenčič »Na obisku pri grajskih vilah«

Novo v Galeriji EF |Viljem Klemenčič »Na obisku pri grajskih vilah«

21.09.2022

Oktobra 2022  bomo v Galeriji Ekonomske fakulteta predstavili fotografa Viljema  Klemenčiča.

Pred davnimi 38. leti je umetnik Viljem Klemenčič začel z »akt fotografijo«. S tisto zvrstjo, kjer mnogi fotografi stagnirajo in zato ostanejo na enem samem nivoju: brez kančka izpovednosti, z neizdelano kompozicijo… Skratka, fotografirajo zaradi fotografiranja.

Viljem je tudi tu našel povsem novo, z žlahtnostjo prevzeto umetniško kreativnost, ki ga je pripeljala do  mojstrstva. Njegovi akti so zgodbe. So usode nekega trenutka. So priče časa in upanj. So del življenje v dobrem in slabem. So estetske, zastrte  in prebujajo gledalčevo misel. So preprosto lepe. V njegovih aktih je moč čutiti spoštljiv odnos do ženske, slutimo žensko dušo in notranja lepota posameznic se preliva  navzven v graciozno, skladno lepoto. Sozvočenje svetlobe s kompozicijo in akta samega z brezčasnostjo zaživi v harmoniji z nami, oziroma z našo notranjostjo. In soočimo se z umetnino.

Danes pa so pred nami fotografije, ki gledalcu ponujajo presežek Viljemovega umetniškega ustvarjanja. Združil je staro in lepo-stare gradove in mlado, golo telo. In nastale so fotografije, ki z bogastvom svetlobe in senc, s kompozicijo in z diskretno goloto zenskega telesa govorijo o izpovedni moči fotografa, esteta in človeka, Viljema Klemenčiča. Njegov spoštljiv odnos do zenske lepote je čutiti v barvni tehniki. Povsod pa so svetloba, sence in kompozicija tisti elementi, ki nagrajujejo fotografijo v izpovedno čistost. Fotografijo, ki najprej nastane v Viljemovi duši. Ko jo se tehnično realizira, jo ponudi našim očem. In nehote nam s tem ponuja lepoto, ki je ujeta v Viljemov objektiv in tako postaja brezčasna…večno lepa, krhka in čutna….

Bojan Maroševič

Razstavo si lahko ogledate v prvi polovici oktobra v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: