EF » EFnet » Novice » Umetnost umetne inteligence v Galeriji Ekonomske fakultete

Umetnost umetne inteligence v Galeriji Ekonomske fakultete

06.04.2023

V torek, 4. aprila 2023, smo v Galeriji Ekonomske fakultete pozdravili otvoritev razstave umetnice Nataše Kupljenik, dipl. slik., uni. dipl. oblik., z naslovom DIGITAL ART, od linearne digitalne risbe do AI. Slikarka, fotografinja, umetnica z dušo in srcem je stopila v korak s časom in čopič zamenjala za tablično pisalo ter svoje umetniško ustvarjanje upodobila na novodobni način. Na razstavi so predstavljena dela, ki so nastala z različnimi tehnikami in z različnimi stopnjami vpletenosti programov.

V izobešeni kolekciji umetnin je del črno-belih umetniških del, kjer je še vedno prisoten velik vpliv potez umetnice, kjer sama nadzira in ustvarja sliko, z rahlim pridihom sprememb, ki jih izvede program. Slike, ki so v resnici risbe, pa so pravilneje rečeno digitalizirane podobe, mešanice fotografij avtorice in telefonske aplikacije za digitalizacijo le-teh. Pri slednjih slikarka na končno podobo niti ni imela veliko vpliva. Izbrano fotografijo je skupaj z besedilom, napisanim v angleščini, vnesla v program, nato pa se prepustila presenečenju, ki je nastalo pod taktirko umetne inteligence. Edini vpliv, ki ga je še imela oz. si ga je dovolila v procesu nastanka razstavljenih del, je končni izbor med naborom vseh nastalih programskih del.

Čeprav so slike, ki jih naredi program, lepe in estetsko privlačne, slikarka Kupljenik v procesu izdelave eksperimentalnih umetniških del vseeno pogreša kreativni proces. Zanimivo je, da se tudi umetnica sama sprašuje, do kod v tem procesu sega njeno umetniško-avtorsko delo in od kod naprej se avtorsko delo zabriše ter nastane združeno delo kot produkt igranja s tehnološkimi procesi aplikacij.

Za konec nam je umetnica zaupala, da ima pred sabo veliko načrtov, o katerih nerada govori, dokler niso končani in na voljo za ogled, zato z zanimanjem pričakujemo, kaj bo še ugledalo luč sveta. Do takrat pa vas vljudno vabimo na sprehod in ogled umetnin Nataše Kupljenik in umetne inteligence, ki bodo razstavljene v Galeriji Ekonomske fakultete do začetka maja 2023.

Danica Tajčman, EFnews


Publish your comment: