EF » EFnet » Novice » Predsednik Pahor na Ekonomski fakulteti: pot do uspeha in vloga politika v sodobni družbi

Predsednik Pahor na Ekonomski fakulteti: pot do uspeha in vloga politika v sodobni družbi

17.11.2023

Plava dvorana je bila  14. novembra 2023, ob 18.00 uri napolnjena s študenti. Ekonomska fakulteta je namreč gostila uglednega gosta – nekdanjega predsednika Republike Slovenije, Boruta Pahorja, na dogodku, naslovljenem “Uspeh skozi oči Boruta Pahorja”. Pogovor je osvetlil različna obdobja in izzive v Pahorjevi izjemni politični karieri.

Osrednja tema pogovora je bila nekonvencionalnost in nelinearnost poti do uspeha, ki jo je Pahor prehodil. “Na volitvah leta 2008 sem se srečal s številnimi izzivi, dvomi so se pojavljali, a s trdim delom smo dosegli zastavljeni cilj. Kljub temu sem ohranjal samostojnost in samozavest, kar me je vodilo do zmage in položaja predsednika vlade,” je delil Pahor.

Poudarek je bil tudi na odgovornostih, ki izhajajo iz visokih položajev, zlasti na potrebi po odmiku od političnih ideologij v prid skupnemu dobremu. Pahor je izpostavil sodelovanje med pandemijo, ko je kljub političnim razhajanjem tesno sodeloval z vlado Janeza Janše v iskanju optimalnih rešitev za takratne izzive.

V nadaljevanju je bivši predsednik namenil nekaj neposrednih nasvetov študentom: “Ne bojte se odra in tesnobe, ki izhaja iz tega. Spremenite jo v vir, da se boste spomnili spoštovanja do občinstva, zaradi katerega ste tam, in njegovih pričakovanj, sicer bodo mislili, da ste tam po nepotrebnem.”

V nadaljevanju večera se je odvijalo poglobljeno razpravljanje o ključnih vidikih političnega delovanja, vključno s sposobnostjo sprejemanja poraza, ključnimi veščinami, ki bi jih moral posedovati vsak politik, ter aktualnimi konflikti. Pahor je izpostavil žalostno dejstvo, da se v politiki vse prepogosto opaža tendenca kopičenja konfliktov, namesto da bi se aktivno pristopilo k njihovemu konstruktivnemu reševanju. “Naših stališč ne smemo obravnavati zgolj kot plod individualističnega razmišljanja, temveč se moramo zavedati svoje vloge kot služiteljev družbe,” je poudaril, “In dejstvo, da se medsebojno uničujemo, je mednarodna neumnost.”

Na koncu večera so g. Pahorja provokativno prosili za nasvet aktualni vladi. Njegov odgovor je bil jasen: “Slovenski človek je podjetniški, pošten, vzgojen in delaven. Vlada bi morala ceniti te vrednote ter omogočiti več prostora in svobode podjetnosti, medtem ko bi se manj vmešavala v poslovanje podjetij, s tem pa bi zagotovila trajnostni napredek, ki že vrsto let zaznamuje Slovenijo.

Christian Lasalvia, EFnews


Image gallery:

Publish your comment: