EF » EFnet » Napovedujemo » Zelena okrogla miza "Voda in naše prilagoditve na podnebne spremembe"

Zelena okrogla miza "Voda in naše prilagoditve na podnebne spremembe"

04.03.2010, ,

V sredo, 17. marca 2010, smo na Ekonomski fakulteti skupaj s Si.mobilom in zavodom Sklad Si.voda v sklopu pobude Re.misli organizirali prvo v nizu zelenih okroglih miz. Tokratni dogodek je nosil naslov Voda in naše prilagoditve na podnebne spremembe, sodelovali pa so pomembni strokovnjaki s področja varovanja voda in družbene odgovornosti. Gostje so bili prof. dr. Maja Makovec Brenčič, dr. Lidija Globevnik, prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj in prof. dr. Dušan Plut, okroglo mizo pa je moderiral dr. Mitja Bricelj.

V uvodnem delu je moderator izpostavil pomen ukrepov lokalnega značaja oz. rabe. Omenil je dva konflikta, ki ju ima Slovenija na svoji zahodni in vzhodni meji. V mednarodnem prostoru pa je z udeleženci dogodka delil pretresljivo zanimivost, da v Barceloni porabijo 22 milijonov evrov mesečno za oskrbo z vodo, saj je sami nimajo in jo pripeljejo od drugod. Dejstva so dala lepo iztočnico za razpravo med gosti.

Prof. dr. Makovec Brenčičeva meni, da je pomembna razmejitev med aktivnostjo in deklarativnostjo družbeno odgovornega ravnanja. Izpostavila je, da je se Ekonomska fakulteta zavezala aktivnemu delovanju, kar je dokazala z ustanovitvijo Ekotima in z njim povezanih dejavnosti. Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj je mnenja, da smo priča popolnemu fiasku mednarodne skupnosti, saj je šlo pri globalni finančni krizi zgolj za njeno reševanje za vsako ceno, brez zavesti o okolju. Pomembna dejstva je v nadaljevanju okrogle mize navedel prof. dr. Dušan Plut, ki je povedal, da bo voda planetarna strateška dobrina 21. stoletja.

Gostje so nato razpravljali še o vprašanju, kako se posameznik, izobraževalne institucije, lokalna skupnost, gospodarstvo in država čim bolje prilagodijo nihanjem, ki smo jim priča. Dr. Globevnikova je menila, da ljudje ne razmišljajo o okoljskih problemih, češ da bodo za to tako ali tako poskrbeli drugi. Prof. dr. Kajfež Bogatajeva je povedala, da je jasno, kaj mora storiti država, in navedla pet korakov – ozaveščanje, raziskave na področju podnebnih sprememb, krepitev zmogljivosti; sprememba zakonov in mednarodno sodelovanje. Dr. Plut je nadaljeval mnenje strokovnjakinj in dejal, da temeljni manjko vidi v neprimernem odnosu do vode.

Po koncu razprave gostov se je razvila še živahna polurna diskusija z udeleženci okrogle mize, ki so gostom zastavljali zanimiva vprašanja.


Image gallery:

Related news

Publish your comment: