EF » EFnet » Novice » Otvoritev razstave akademskega slikarja mag. Tomaža Gorjupa

Otvoritev razstave akademskega slikarja mag. Tomaža Gorjupa

08.05.2013

Tomaž Gorjup

Dnevniški zapisi (slike 2012 2013)

V mesecu maju 2013 bo v Galeriji Ekonomske fakultete svoja dela predstavil akademski slikar, mag. Tomaž Gorjup.

Umetnik se rodil 9. aprila 1950 v Ljubljani in odraščal v umetniški družini, saj sta bila tako njegov oče, Rudi Gorjup kot stric, Tine Gorjup, akademska slikarja.

 Po diplomi  pri prof. Janezu Berniku na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1974, je študij nadaljeval pri prof. Andreju  Jemcu in leta 1976  zaključil magistrski študij slikarstva. Leta 2000 je bil na Univerza v Ljubljani habilitiran v naziv redni profesor za risanje in slikanje. Poučuje za risanje in slikanje na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Društva likovnih umetnikov Ljubljana in Galerije Equrna.

Področja njegovega likovnega udejstvovanja so slikarstvo, risba, grafika, teorija likovne umetnosti, likovna pedagogika. O svojem delu in pričujoči razstavi slikovito zapiše: »Slikarski zapisi in vse v z vezi z mano je zapisano v telo slike. Živim slike in slike živijo mene. Slike, ki se dnevniško  nizajo ali pa tudi ne. Torej- moje slike v dnevniškem zaporedju… Nastajajo poliptihalne serije kot zaključene celote. Dnevniški  zapisi  v slikah, ki jih doživljam kot arhetipne danosti in osebne potešitve, hkrati z izhodiščem vsakokratne odprtosti v svet,  v katerem preverjam svojo bit. Slike, ki jih ponuja pričujoča razstava so sukcesija vrste nevrogramov – slik nastalih na prehodu 2012/2013. V njih lahko razbiramo zavezujoče odtenčenje osebnih odločitev, osebne izkušnje. Slike torej definirajo moj status v časovni situaciji. Ta vselej zahteva izostreno osebno izrekanje, opredeljevanje, moje čutenje in odnos v hipni razelektritvi. Vse to mi omogoča edino odprta osebna slika v nastajanju – zastalost v procesualnih postankih slik. Vsakokrat se torej poizkusim polnokrvno, predvsem pa osebno zavezujoče zgostiti, zapustiti sled,  svoje razmerje ».

Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad in priznanj, med drugimi prestižno Župančičevo nagrado leta 1981. Imel je okrog 90 samostojnih in 400 skupinskih razstav tako doma kot v tujini.

Otvoritev razstave  je potekala v torek,  7. maja  v prostorih Galerije.
V spodnji galeriji si lahko pogledate nekaj utrinkov iz otvoritve.


Image gallery:

Related news

Publish your comment: