EF » EFnet » Alumni » Alumni dogodek: »Stare probleme rešiti na pametnejši način«

Alumni dogodek: »Stare probleme rešiti na pametnejši način«

24.02.2017, ,

V sredo, 22. februarja 2017, je na Ekonomski fakulteti Alumni dogodek posvečal pozornost digitalizaciji in optimizaciji poslovnih procesov. Glavni govorec, Marko Srabotnik, manager poslovnih rešitev za regijo Južni trgi, Bisnode, d. o. o., je s primeri iz poslovne prakse predstavil metodo zbiranja podatkov in reševanja vprašanj v poslovnem svetu.

V današnjem času imamo veliko opravka z različnimi podatki, bodisi v zasebnem bodisi v poslovnem življenju. Masivni podatki oziroma »Big Data« niso samo velika količina podatkov, temveč je to »nabor podatkov, ki so tako kompleksni, da tradicionalna obravnava podatkov ni več primerna,« je pojasnil Srabotnik. To so vsi strukturirani (Excel) in nestrukturirani podatki (družbena omrežja), ki so kot odskočna deska v času nepredvidljivih sprememb, tako v zasebnem kot poslovnem svetu.

»Podatki so nova nafta.«

Za masivne podatke je značilna ogromna količina, hitrost in raznovrstnost. Količina podatkov, ki jih ustvarimo v zadnjih letih, narašča eksponentno. Zaradi tehnologije se na trgu dogajajo velike spremembe. »Življenjska doba podjetij je 15 let in ne več 67 let,« je poudaril Srabotnik. Vse več podjetij pripisuje velik pomen masovnim podatkom, saj so kot pomoč k razvoju in raziskavam, prodaji ali pa nižanju stroškov.

Večina podjetij ima veliko podatkov, ki so zelo pomembni za njihovo poslovanje. S pomočjo teh se lahko reši vsako poslovno vprašanje na podlagi analitike ter s primerno implementacijo v poslovne procese. »Podatki in algoritmi bodo rešili veliko standardiziranih vprašanj, da bo v ospredje prišla naša kreativnost ter v prihodnje postala pomembna lastnost vsakega zaposlenega.«

Marina Ristić, EFnews

efnewskvadrat


Image gallery:

Related news

Publish your comment: