EF » EFnet » EFnews » Gregor Žitko izven okvirjev vseh teorij in pravil

Gregor Žitko izven okvirjev vseh teorij in pravil

16.05.2018,

Komaj 26 let šteje nadarjeni umetnik, študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Gregor Žitko, ki je svoja dela v četrtek, 10. maja 2018, predstavil v Galeriji Ekonomske fakultete v Ljubljani. Serija slik, ki je nastala v avtorjevem prostem času, nosi ime »Neskončnost« in je bila narejena izven okvirjev vseh teorij, pravil in vsega, s čimer se je srečal na akademiji. Po njegovih besedah gre tu za občutek in svobodo, kjer pravila enostavno ne obstajajo.

Sprva je kazalo, da bo umetnik svoje življenje popolnoma posvetil glasbi, ki je v njegovih najstniških letih igrala pomembno vlogo, vendar pa ga je kasneje življenjska pot zanesla drugam – ljubezen do umetnosti je našel v slikarstvu. »Ko rišem, poskušam vedno bolj izhajati iz glasbe. Pravzaprav vedno delam ob glasbi, ki mi omogoča, da lahko malo odplavam,« je povedal in dodal, da mu je slednja zagotovo še vedno zelo pri srcu, kljub temu da je svojo pot našel v slikarskih vodah.

Gregor Žitko, ki se je doslej predstavil na petih samostojnih in treh skupinskih razstavah, je o tem, kje črpa navdih za svoja dela, povedal: ”Nekako rinem k temu, da hkrati iščem sebe in uživam, ko delam, obenem pa stremim k inovativnosti, nečemu novemu.” In prav to je zagotovo moč zaslediti v predstavljeni seriji slik, saj je skozi improvizacijo na čudovit način ujel živahnost, ki se lepo prepleta z energijo in obiskovalca med ogledom zagotovo ne pusti ravnodušnega.

Vsebinsko se pri seriji svojih del »Neskončnost«, ki so večinoma nastala v letu 2016, ni naslanjal na teorijo. Predhodno ni imel nobenih skic, nikakršnih zamisli in se je zato popolnoma prepustil improvizaciji ter delom tako vdahnil metaforo življenja. »Vsak korak, vsaka poteza je bila med slikanjem zelo nepredvidljiva in tako je tudi v življenju. Tudi če imamo nek cilj, nam lahko splet okoliščin popolnoma spremeni naše načrte in potem lahko pride ven nekaj lepega, lahko pa nekaj, kar nam sploh ni všeč,« je pojasnil in nadaljeval, da je pomembno, da se sprememb ne bojimo.

Gregorju Žitku, ki bo študij v prihodnosti nadaljeval v tujini in tudi tam zagotovo blestel, želimo veliko uspeha, obenem pa zagotovo nestrpno čakamo, da se nam predstavi še s kakšno serijo likovnih del. Glede na veliko nadarjenost in stilsko bogato raznovrstnost lahko zagotovo znova pričakujemo dih jemajoča dela.

Anja Puc, Efnews
efnewskvadrat1

 

 

 


Image gallery:

Related news

Publish your comment: