EF » EFnet » Novice » Razstava Leona Vidmarja: Slovo- making of

Razstava Leona Vidmarja: Slovo- making of

09.10.2018

V  oktobru 2018 se v Galeriji Ekonomske fakultete predstavlja scenarist, režiser, scenograf in animator Leon Vidmar.

Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Z zaključnim delom, kratkim animiranim filmom (Ne)strpnost, v katerem je bil hkrati scenarist, režiser, scenograf in animator, se je širši javnosti prvič predstavil na festivalu Balkanima (2010), kasneje pa še na mednarodnem festivalu Animateka (2010). Dodatna znanja si je pridobil s študentsko izmenjavo na Akademiji lepih umetnosti na Poljskem, Šoli uličnega gledališča (ŠUGLA) v Ljubljani in šoli performativnih umetnosti Performers House na Danskem.

Za svoja dela je prejel številne nagrade doma in v tujini.

»Razstavo Slovo sestavljajo fragmenti, ohranjeni ostanki istoimenskega filma, ki sami po sebi pričajo o nostalgiji, reminiscenci, bridkem spominu na preminuli čas mladega protagonista z njegovim dedkom. Skozi premišljeno izbiro kolorita ter materialov razstavljenih scenografij in lutk avtorju Leonu Vidmarju uspe zaobjeti duh slovesa do te mere, da ne preplavi samo junaka zgodbe, temveč tudi nas kot obiskovalce. Galerijski prostor se spremeni v bogat imaginarij avtorjevega narativa, ki ga v filmu uporabljena animirana filmska tehnika »sličica za sličico« le še poveže v subtilno pojmovanje slovesa. 

Pri postavitvi artefaktov avtor sledi načelu naključnosti, kot se pojavlja pri spominu ali sanjah, kjer se sekvence vrstijo v neulovljivem, razumsko nelogičnem, a pomenljivem sosledju.

Razstavljeni fragmenti kljub nemosti spodbujajo obiskovalca k preiskovanju lastnih spominov, s pomočjo katerih se rekonstruirajo zgodbe, včasih bolj resnične od resničnosti same«.

Sara Živkovič

Otvoritev razstave je potekala v torek, 9. oktobra 2018 ob 17. uri v prostorih Galerije.


Image gallery:

Related news

Publish your comment: