EF » EFnet » Novice » “DANI IN HANI”

“DANI IN HANI”

12.05.2021

V maju 2021 si bomo v Galeriji Ekonomske fakulteta ogledali dela dveh vrhunskih keramikov Dani Žbontar in Hanibala Salvara Hania

Dani Žbontar je leta 1982 diplomirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Leta 1989 je na College of Liberal Arts v Mississippiju (ZDA) končala enoletni študij keramike, slikarstva in kiparstva. Ukvarja se z oblikovanjem keramike. Za svoja dela je dobila številne nagrade doma in po svetu; 1. Mednarodni trienale keramike UNICUM 09, Narodni muzej Slovenije, Ljubljana, 2009, III. nagrada, Mednarodni bienale keramike Vallauris, Vallauris, Francija, 2012, Mednarodni Ex-tempore keramike Piran, 2013, častno priznanje, The 10th International Ceramics Competition Mino, Mino, Japonska, 2014, častno priznanje, Ex-tempore Piran 2015. Mednarodni Ex-tempore keramike, Piran, Slovenija, 2015, Grand Prix, nagrada občinstva, 16. mednarodni Ex-tempora keramike v Piranu je avtorica za skulpturo »Zavrženo« dobila Grand Prix, nagrada občinstva.
Živi in dela v Ljubljani.
»Keramični izdelek »Oblika vode« je oblikovan v materialu, ki je trden, voda pa je tekoča, valovi, se giblje. Vendar glina, s katero oblikujem to gmoto, vsebuje vodo, zato je tudi gibka, volna za gnetenje, ima težnjo po valovanju, težnjo, da si sama pribori svojo obliko. S sušenjem se ta preobrazba zaključi. Z žganjem v ognju izhlapijo še zadnje molekule vode. Naredila sem obliko vode, za katero sem želela, kot da zamrzne v času, da bi se ujela v svojem trenutku«.

Hanibal Salvaro Hani je hrvaško-slovenski likovni umetnik, ki deluje več kot petdeset let, predvsem zahvaljujoč sestri kiparki Lidiji Salvaro, ki ga je spodbudila, da se ukvarja s keramiko.
Razstavljal je na več kot 400 samostojnih in selekcioniranih razstavah v 30 državah na vseh kontinentih. Je edini hrvaški umetnik keramike, ki je dvakrat nagrajen v Faenzi (Italija) ter je član Mednarodne akademije za keramiko (IAC) v Ženevi (Švica), od leta 1981.

Prejel je številne nagrade in priznanja za likovna dela v keramiki: I. nagrada na razstavi ekonomske propagande in dizajna 1967 v Beogradu, Nagrada Batana v Rovinju 1967, Nagrada v Cerviji (Italija) 1967, Nagrada Lyons v Faenzi 1978, Zlata medalja v Gualdo Tadinu (Italija) 1979, Plaketa ULUPUDS-a na Jugoslovanskem trienalu keramike u Beogradu in Subotici 1980, Srebrna plaketa v Faenzi 1981, I. nagrada na Jugoslovanskem trienalu keramike u Beogradu in Subotici 1983, I. nagrada v Gualdo Tadinu 1983, Nagrada Grisia 1973 in 1983, I. nagrada na razstavi Keramični krožniki v Zagrebu 1997. Je član Hrvaškega društva likovnih umetnikov HDLU v Zagrebu, Hrvaškega društva likovnih umetnikov Zadar, Društva keramičarjev in lončarjev v Ljubljani ter Združenja katalonskih keramičarjev.

Razstavo si lahko ogledate maja v prostorih Galerije EF.
Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Related news

Publish your comment: