EF » EFnet » Novice » Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani je leta 1964 diplomiral prvi tuji študent

Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani je leta 1964 diplomiral prvi tuji študent

10.05.2021

Lani je na Univerzi v Ljubljani študiralo več kot 40.000 študentov, od tega 3653 tujcev. A pred desetletji so bili tuji študentje v Ljubljani redki – leta 1964 je na Ekonomski fakulteti prvi diplomiral Sirec Abdul Hamid Katib.

Ta dogodek so pospremile tudi kamere Televizije Slovenija, novinar Boštjan Pirc pa je pripravil prispevek za takratno oddajo TV Obzornik. Arhivski video skupaj s prvotnim besedilom si lahko ogledate spodaj.

Ljubljanska univerza je bila ustanovljena leta 1919 in jo danes sestavlja 26 rednih članic – tri umetniške akademije in 23 fakultet, in tri pridružene članice (Narodna in univerzitetna knjižnica, Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani ter Inovacijsko-razvojni inštitut Univerze v Ljubljani). Lani je na vseh fakultetah skupaj diplomiralo 7786 študentov, na univerzi pa je bilo na izmenjavi 2054 tujih študentov.

Ekonomska fakulteta je bila ustanovljena leta 1946 kot del Univerze v Ljubljani in kmalu po nastanku postala ena od najvplivnejših univerzitetnih organizacij v regiji. Na fakulteti je v celotnem obdobju po ustanovitvi diplomiralo 41.820 dodiplomskih študentov, 9545 študentov je končalo magistrski študij, 493 pa jih je pridobilo doktorat znanosti.

Skozi celotno zgodovino fakultete so njeno akademsko skupnost predstavljali vedoželjni študenti, profesorji, sodelavci, alumni, gosti iz prakse in drugi, ki so s svojimi ustvarjalnimi idejami in rešitvami pisali zgodbo o uspehu fakultete. Z vrsto dejavnosti in organizacijskimi rešitvami je fakulteta zagotavljala dvosmeren pretok mednarodno konkurenčnega in visokokakovostnega znanja v prakso. Danes se lahko fakulteta pohvali s tremi najpomembnejšimi priznanji odličnosti (EQUIS, AACSB in AMBA) ter uvrstitvijo med 90 najboljših poslovnih šol v Evropi na lestvici Financial Times. Akreditacije za fakulteto pomenijo priznanje najvišje kakovosti in utrjujejo njeno mednarodno prepoznavnost in ugled ter zaposljivost njenih diplomantov.

Povezava do posnetka: https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/casovni-kalejdoskop/bilo-je-nekoc-ko-je-v-ljubljani-diplomiral-prvi-tuji-student/577115.

 

Vir fotografije: www.rtvslo.si.

 


Publish your comment: