EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Mali Galeriji | Tina Šnuderl: »MANDALE«

Novo v Mali Galeriji | Tina Šnuderl: »MANDALE«

06.05.2021

V maju 2021 si bomo v Mali galeriji  Ekonomske fakulteta ogledali dela  umetnice Tine Šnuderl.

Tina Šnuderl, leta 1973 rojena  Ljubljančanka, po očetu iranskih korenin, je likovna samoukinja, zaposlena v farmacevtskem podjetju Lek, v prostem času pa strastna likovna raziskovalka in ustvarjalka. Za ročna dela jo je že v mladosti navdušila mama, s katero sta skupaj šivali, kvačkali, vezli, pletli in risali na svilo. Prav poslikava svile in svilenih izdelkov je bili Tinin dolgoleten umetniški izziv, svoje izdelke je uspešno predstavila na šestih samostojnih razstavah.

Pred leti pa se je – tudi iz  osebnih, terapevtskih razlogov – posvetila ustvarjanju mandal*. Sprva je ustvarjala miniature na rečnih kamnih, kasneje na keramiki in malih platnih, nato pa se je ambiciozno lotila tudi mandal večjih dimenzij.

Pri delu uporablja akrilne barve, kontrastnih odtenkov, ki na črni podlagi zasijejo v vsej živahnosti, nato pa začne s filigransko natančnostjo vrteti šestilo in ravnilo in ustvarjati vzorce, najpogosteje v njej najljubši pikčasti tehniki.

Tinine mandale so zelo osebne, navdihuje jih sozvočje umetničine energije in energije osebe, ki ji je delo namenjeno in so, kot sama pravi, “simbol notranjega, osrediščenega miru, meditativnega stanja in ljubezni. Sočasno v prostor – skozi središčno širjenje navzven – širijo tako energijo kot umirjenost, in predstavljajo hkrati naš izvor in končni povratek.”

 

*Mandala – beseda izvira iz staroindijskega jezika sanskrt in pomeni krog oziroma popolnost. Vzorci posnemajo naravne motive sonca, cveta, snežinke, jabolka, pajkove mreže V različnih duhovnih praksah se mandale uporabljajo za osredotočanje pozornosti, kot orodje za duhovno vodenje, za vzpostavitev svetega prostora in kot pomoč pri meditaciji.


Image gallery:

Publish your comment: