EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF | Milena Kafol: “TEMPUS FUGIT ”

Novo v Galeriji EF | Milena Kafol: “TEMPUS FUGIT ”

28.06.2021

V juliju in avgustu 2021 si bomo v Galeriji  in Mali galeriji Ekonomske fakulteta ogledali dela  akademske slikarke Milene Kafol.

 

»Mileno Kafol, akademsko slikarko in magistro umetnosti, je likovno interpretativna pot pripeljala od mimetičnega prikazovanja stvarnosti do abstrakcije. Ta ji omogoča (naj)večji izrazni razpon. Avtorica ga gradi na barvah, potezah, gravurah, strukturah, teksturah in prostorih, ki predstavljajo življenje in energijo slikovnega odra. Na njem se likovna izrazila srečujejo, konfrontirajo in uglašujejo v uravnotežene kompozicijske celote.

Avtorica prisega na maniro abstraktnega kolorizma, saj dominantno vlogo zaupa barvam. Bogat nabor sivih nians, kot značilnega prepoznavnega in prevladujočega kromatskega spektra, vzpostavlja občutek tišine in vodi v meditativno atmosfero.  Intenzivne barve, med katerimi je nepogrešljiva rdeča, pa se najpogosteje koncentrirajo v linije, rišejo geometrijsko zasnovane oblike in predstavljajo punktacije, ki revitalizirajo in simbolno nadgrajujejo zapise.

V potezah se v polnosti manifestira prvinski utrip slikarskih mikro struktur. Nanosi, ki prinašajo različne barvne vrednosti, so razpeti od lazurnih do barvno konkretnih, od širokih, tekočih, pravolinijskih in sklenjenih do prefinjenih, segmentiranih potegljajev čopiča. Slikarka svoje notranje impulze izživi tudi v obliki grafizmov, s katerimi zareže linije, virtuozno brazda po barvni snovnosti ali pa se odloča za govorico znakov. S tem razpira povrhnjico, z nivojskim nanašanjem barvnih open pa odpira pogled še dlje, v globino.

V globinah vznikajo tudi njena dela, saj so v likovno obliko prevedena avtoričina intimna notranja dogajanja, razmišljanja o večnih analogijah življenja, o minljivosti in večnosti. So stremljenja po duhovnem, absolutnem in nevidnem, izraženim skozi simbole in znake, skozi moč temperamentnega in svojstvenega likovnega nagovora.«

Anamarija Stibilj Šajn

 

Razstavi si lahko ogledate juliju in avgusta v prostorih Galerije in Male galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Publish your comment: