EF » EFnet » Novice » Ekonomsko fakulteto obiskal predsednik Evropskega računskega sodišča

Ekonomsko fakulteto obiskal predsednik Evropskega računskega sodišča

06.07.2021

Klaus-Heiner Lehne, predsednik Evropskega računskega sodišča, ene od sedmerice neodvisnih ustanov Evropske unije, je ob začetku predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije drugič obiskal Slovenijo in ob tem 5. julija 2021 nagovoril tudi zbrane na Ekonomski fakulteti.

Vrhovnemu revizorju v EU je dobrodošlico najprej zaželela dekanja prof. dr. Metka Tekavčič. Sledila ji je dr. Sandra Damijan iz ACFE Slovenija (Združenja preizkušenih preiskovalcev prevar), ki je govorila o dobrih dveh bilijonih evrov, ki jih namerava Evropska unija nameniti za okrevanje gospodarstva. Izpostavila je, da morajo ta sredstva biti porabljena v skupno dobro in ne smejo steči v žepe skorumpiranih.

Zbrane je nagovoril tudi dr. Yuri Sidorovich iz Deloitta. Povedal je, da je Slovenija na področju revizije ena najuspešnejših držav Srednje in Vzhodne Evrope. »Kar se tiče pravil, smo leta in leta pred mnogimi sosednjimi državami,« je dejal dr. Sidorovich, a je povedal tudi, da imamo izzive, ki so posledica preteklih režimov, zaradi katerih je korupcija bolj kulturno sprejemljiva. »Prepričanje, da nimamo problemov, je problem,« je težave boja s korupcijo povzel dr. Sidorovich.

Predsednik Evropskega računskega sodišča se je v Sloveniji mudil na delovnem obisku. Izpostavil je, da bo Slovenija prihodnjega pol leta v središču evropske politike in Evropsko računsko sodišče želi našim politikom pomagati, da bi čim bolje izpolnili cilje slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Glede nalog sodišča je Klaus-Heiner Lehne povedal, da gre sodišče tja, kjer je denar. Zato delajo tako znotraj kot tudi izven Evropske unije in 600 uslužbencev skrbi, da se evropska sredstva porabljajo na zakonit način. Evropsko računsko sodišče je v pomoč Evropski komisiji, saj izvaja tudi t. i. »Performance Auditing«, v sklopu katerega se sprašujejo, ali so porabljena sredstva imela želeni oziroma pričakovani učinek. Dotaknil se je tudi krize zaradi covida-19, ko je dejal, da se »četrtina naših trenutnih aktivnosti nanaša na covid-19.«

Za konec je gospod Lehne izpostavil še odlično perspektivo pogleda na EU. To vidi kot institucijo, ki je na kontinent, prežet z vojno, prinesla desetletja miru. V tem smislu je korist, ki nam jo prinaša evropsko povezovanje, mnogo večja od »stroška« EU, katere proračun znaša približno en odstotek BDP Evropske unije, večinoma pa ga sestavljajo transferji.

Za konec je predsednik Evropskega računskega sodišča vse navzoče pozval k sodelovanju v razpravi o prihodnosti Evropske unije z naslovom »Conference on the future of Europe.«

Posnetek dogodka si lahko ogledate na YouTube povezavi:

https://www.youtube.com/watch?v=wknhv_laS0s

 

Uroš Konda, EF News


Image gallery:

Publish your comment: