EF » EFnet » Novice » Prof. dr. Vesna Žabkar prejemnica zlate plakete Univerze v Ljubljani, doc. dr. Katerina Božič prejemnica svečane listine Univerze v Ljubljani

Prof. dr. Vesna Žabkar prejemnica zlate plakete Univerze v Ljubljani, doc. dr. Katerina Božič prejemnica svečane listine Univerze v Ljubljani

01.12.2021

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je podelil najvišja priznanja Univerze v Ljubljani. Naziv častni doktor Univerze v Ljubljani sta prejela prof. dr. Moshe Phillip in prof. dr. Bernd-Robert Höhn. Rektor je podelil še plakete Pro Universitate Labacensi, zlate plakete ter svečane listine mladim visokošolskim učiteljicam in učiteljem ter sodelavkam in sodelavcem.

Letošnje slovesnosti v Tednu Univerze zaradi epidemioloških razmer potekajo prek spleta. Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je zato uvodoma izpostavil, da so razmere v času pandemije pokazale, da sta raziskovanje in s tem novo znanje ključna za napredek v družbi, za boljše življenje vseh nas: »Veseli me, da smo zaposleni in študenti na Univerzi v Ljubljani ambasadorji znanosti, da vanjo verjamemo in ji zaupamo. To med drugim izkazujemo z visoko precepljenostjo proti covidu-19. A žal smo v širši družbi priča prav nasprotnemu – zaupanje v znanost upada. V svojem mandatu se bom nadvse trudil, da zaupanje v znanost in znanje kot univerza znova prenesemo med ljudi. A potrebne bodo spremembe na vseh ravneh izobraževanja, od osnovnih šol dalje.« Skrajni čas je namreč, da znanost spregovori širše in doseže čim več ljudi, je bil odločen rektor.

Letos sta naziv častni doktor Univerze v Ljubljani prejela prof. dr. Moshe Phillip za znanstveno odličnost in dolgoletno sodelovanje z Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer kot vabljeni predavatelj že več kot 15 let sodeluje pri pouku pediatrije in pediatrične endokrinologije, in prof. dr. Bernd-Robert Höhn za njegovo nesebično, vsestransko podporo in partnersko pomoč pri uveljavitvi strojništva ter področja zobniških prenosnikov in pogonov na Fakulteti za strojništvo, v slovenski industriji in širše ter za vzpostavitev več desetletij trajajočih pedagoških vezi z Univerzo v Ljubljani.

Plaketo Pro universitate labacensi Univerza v Ljubljani podeljuje fizičnim in pravnim osebam, ki so s svojimi sredstvi ali delom pomembno prispevale k razvoju materialnih možnosti Univerze ali k usposabljanju njenih sodelavk in sodelavcev. Letos so plakete prejeli Anton Jurca z Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Marko Drpić z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Lekarniška zbornica Slovenije.

Zlato plaketo, ki jo Univerza v Ljubljani podeljuje za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda Univerze, je letos prejelo 12 posameznic in posameznikov ter še tri skupine.

Trinajst svečanih listin za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke pa je rektor podelil mladim visokošolskim učiteljicam in učiteljem ter sodelavkam in sodelavcem.

Prof. dr. Vesna Žabkar, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Zlata plaketa Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge posameznice/posameznika,

Doc. dr. Katerina Božič, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Svečana listina mladim visokošolskim učiteljicam/učiteljem/ in visokošolskim sodelavkam/sodelavcem.


Publish your comment: