EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v galeriji EF | Marin Berovič »Mavrična gorovja«

Novo v galeriji EF | Marin Berovič »Mavrična gorovja«

04.10.2022

V drugi polovici oktobra 2022 bomo v Galeriji Ekonomske fakulteta predstavili biokemika in umetnika Marina Beroviča.

V svetovni krajini je nekaj posebnosti, ki v svojem koloritu in oblikah spominjajo na neke druge planete. Tak primer so Rainbow Mountains ali Mavrična gorovja iz kitajske pokrajine v Zhangye National Geoparku v kitajski pokrajini Sunan, ki predstavljajo enega najbolj slikovitih pejsažev na svetu, na internetu prvič prikazanih šele v letu 1996.

Marin Berovič je raziskovalec krajin in njenih posebnih trenutkov, prav tako pa je raziskovalec in inovator v likovni tehnologiji. Po uspeli predstavitvi pastelov na platnu nam na predstavljeni novi razstavi prikazuje svojo novo tehniko akvarela in airbrusha na platnu. Razstava je premierna predstavitev tematike kitajskih pejsažev Rainbow Mountains. Slikovitost in oblike teh mavričnih sedimentov v dolini med gorovji je tematika njegovih novih originalnih motivov.

V likovnem smislu ga zanimajo kombinacije in vibracije barv, ki jih kombinira z oblikami svetlobo in senco. Ob tem uporablja različno tonsko intenzivnost nanosa pigmenta, njegovo pokrivnost ali lazurno prosojnost v kombinaciji z airbrushem, kar mu omogoča izjemno prefinjene prehode barv in senc, ki prinašajo v njegove slike dodatno vzdušje, ki daje učinek volumetričnosti. V predstavljenih motivih se je oddaljil od svojih tradicionalnih horizontal in vertikal pastela in se zapeljal v zaobljene linije Mavričnega gorovja, ki v kombinaciji z intenzivno barvitostjo in filigransko prefinjenostjo prinašajo v njegova likovna dela impulze njegove razgibane duhovne atmosfere. Ti dajejo njegovim novim motivom nove dimenzije in oblikovni perfekcionizem in kličejo k dialogu. Vrhunsko mojstrstvo akvarela v kombinaciji s posebnostmi efektov in rastri različnih platen, je prikazano v svoji perfekciji. Nova kompleksnost akvarela, ki zaživi na belini slikarskega platna in mu daje nove dimenzije in učinek več dimenzionalnosti !

Jože Manfreda

 

Razstavo si lahko ogledate v drugi polovici oktobra v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: