EF » EFnet » Novice » Okrogla miza o zelenih financah

Okrogla miza o zelenih financah

22.12.2022

V četrtek, 15. decembra 2022, je na Ekonomski fakulteti potekala okrogla miza o zelenih financah, ki so jo soorganizirale tri organizacije, Zeleno omrežje študentov, Društvo študentk poslovnih ved in društvo TopEF, dogodek pa so sponzorirali Heineken, Zavod Noutbuk, Sten Time in Kozmetika Afrodita.

Namen okrogle mize je bil, da se študentke in študentje spoznajo z osnovami trajnostnega razvoja v finančnem sektorju, specifično v bančnem in zavarovalniškem sektorju. Gostje okrogle mize so bili mag. Kristjan Hvala, vodja področja ekonomike poslovanja pri Združenju bank Slovenije, Nina Kelemen, nosilka trajnostnega poslovanja pri Zavarovalnici Triglav d.d., dr. Jonas Sonnenschein, vodja projektov pri Umanoteri, in Matjaž Rupnik, direktor vrednotenja in kontrole pri NLB d.d.

Okrogla miza je bila zasnovana iz dveh delov. V prvem so se gostje pogovarjali o zahtevah EU za zeleno financiranje in o financiranju zelenih projektov. V sklopu zahtev EU za zeleno financiranje so predstavili zeleno financiranje v kontekstu Evropskega zelenega dogovora kot vzvoda za doseganje cilja neto nič ogljičnosti do leta 2050, predstavili zahteve EU v delovanju bank in zavarovalnic, omenili pa so tudi pisanje poročil glede na nove standarde ESG in pričakovanja glede na nastajajoče standarde ESRS. V sklopu financiranja zelenih projektov so se gostje pogovarjali o standardih, ki jih je treba upoštevati pri presoji ozelenelosti projekta, o spremembah pri odločanju potrošnikov glede na zeleno delovanje bank in zavarovalnic ter o izpolnitvi nadzorniških pričakovanj na področju financiranj zelenega prehoda.

V drugem delu so se gostje spoprijeli z vprašanji udeležencev. Te je zanimalo, koliko vpliva dejansko imajo evropske institucije na znižanje globalnega segrevanja ozračja in na izpust toplogrednih plinov glede na to, da Evropa kot celota predstavlja le okoli 15 % svetovnega onesnaževanja, posebej z novostmi s konference COP27. Gostje so se z udeleženci pogovarjali o številnih priložnostih investiranja in se strinjali, da je trenutna trajektorija Evropske unije pravilna, ter se razhajali v mnenjih, ali je odgovornost na vsakem posamezniku ali pri posameznikih na vodilnih položajih.

Petrisa Čanji, predsednica Zelenega omrežja študentov


Image gallery:

Publish your comment: