EF » EFnet » Novice » Distrakcija v mikromobilnosti: izzivi in rešitve

Distrakcija v mikromobilnosti: izzivi in rešitve

24.01.2023

V zimskem semestru 2022/2023 smo se pri predmetu New Product Development na programu Trženje pod vodstvom prof. Tanje Dmitrović in doc. dr. Žive Kolbl povezali z Zavodom Vozim, vodilno organizacijo na področju inovativnega izobraževanja o varni vožnji. Magistrske študente pri predmetu smo postavili v vlogo raziskovalne in oglaševalske agencije, kjer so na podlagi  zastavljenega problema glede  distrakcij v mikromobilnosti iskali najboljše rešitve, ki bi vodile v spremembe vedenja mladih v prometu.

Uporaba mikromobilnosti (uporaba kolesa, električnega skiroja, motorja, hoja) je v porastu in predstavlja pomemben del prehoda v trajnostno mobilnost. Mikromobilnost je zelo priljubljena tudi med mladimi, a vedno večji problem postaja distrakcija (predvsem uporaba telefona, slušalk), ki nas spreminja v drugim in sebi nevarne uporabnike mikromobilnosti. Kako mlade navdušiti nad uporabo mikromobilnosti in hkrati ozavestiti pomen varnosti ter odgovornosti? Skozi katere kanale, vplivneže in taktike jih lahko dosežemo, ter vzgojimo v odgovorne udeležence v prometu?

V tesnem sodelovanju z Zavodom Vozim so študenti oblikovali inovativne rešitve: delavnice za ozaveščanje mladih o pomenu varne mikromobilosti, zabavne in izobraževalne aplikacije, nadgradnje programske opreme električnih skuterjev,vse to pa inovativno opremili s kreativno trženjsko komunikacijo. Ocenili so tudi družbeni vpliv predlagane družbene inovacije z ovrednotenjem družbenega donosa na investicie (Social Return on Investment).

Končnih predstavitev so se poleg predstavnikov Zavoda Vozim udeležili tudi številni drugi deležniki, ki delujejo na področju mikromobilnosti: predstavniki Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, Zavarovalnice Triglav in multidisciplinarnega kreativnega studia Trampolin. Naši študenti so svoje rešitve predstavili v obliki “pitcha” in goste navdušili: s podrobnimi raziskavami trga mladih, holističnim pristopom reševanja problematike ter sodobnimi kreativnimi rešitvami.

Projekt je primer multidisciplinarnega povezovanja na področju trajnosti in predstavlja pomembno vez med stroko ter znanostjo. Zavod Vozim je s svojimi bogatimi izkušnjami opolnomočil študente, ki so s svojim usvojenim znanjem in zanosom pomembno prispevali k oblikovanju bodočih smernic izobraževanja ter komuniciranja na področju mikromobilnosti.


Image gallery:

Publish your comment: