EF » EFnet » Novice » Srečanje s kraljicami Triglavskega narodnega parka iz oči v oči

Srečanje s kraljicami Triglavskega narodnega parka iz oči v oči

23.01.2023

V torek, 17. januarja 2023, se je Triglavski narodni park preselil v Ekonomsko fakulteto, natančneje v Galerijo Ekonomske fakultete. Zgodila se je otvoritev razstave Kraljestvo Julijskih Alp, z izjemnimi fotografijami živalskih vrst naših Alp, ki jih je posnel fotograf Božo Bradaškja.

Za fotografijami živali pa se seveda skriva veliko več kot le trenutek, ujet v času. Fotograf skozi fotografije svetu prenaša ljubezen do narave in poziva k ohranjanju ekosistema, ki je na žalost vedno bolj ogrožen in kliče na pomoč. Že kot mlad je g. Bradaškja spoznal vrednost mirnega, z naravo obdanega življenja v dolini Soče, kjer človek praktično na vsakem koraku živi v sožitju z naravo in se prilagaja včasih trdim razmeram, ki jih ta prinaša. V času šolanja je v Ljubljani doživel utrip mesta, a ga je klic nedotaknjene narave vse bolj vabil nazaj.

V naboru g. Bradaškje je vrsta motivov, med katerimi prevladuje motiv divjih živali. Lahko si le predstavljamo, kako težko je ujeti divjo žival v njenem naravnem habitatu, sploh pa v trenutku, ko se njena iskriva energija sreča s človeško. Povprečno je fotograf svoji fotografiji namenil okoli devet ur, v potrpežljivem čakanju na trenutek, ki gledalca presune s svojo lepoto. Le včasih se mu je nasmehnila sreča in je izjemen trenutek ujel v objektiv celo iz avta. A to je redkost, na katero se ni zanašati. Ne le čakanje in sreča, temveč dobro poznavanje narave in njenih bitij stoji za čudovitimi fotografijami, ki v Galeriji Ekonomske fakultete prikazujejo kraljestvo Julijskih Alp in opozarjajo na izginjajoč svet, za katerega je vredno narediti dejanje več.

»Imam se za zaščitnika narave in divjih živali, hočem biti njihov glas v tem ponorelem svetu, kjer se povečini gleda samo skozi denar. Premalo se zavedamo, da s krčenjem številčnosti divjih živali in njihovim izumiranjem izgubljamo neprecenljivo bogastvo,« je ob odprtju fotografske razstave povedal g. Bradaškja, ki je aktiven član Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Njegov naslednji podvig je v objektiv ujeti vseh 10 vrst sov, ki živijo v Sloveniji, do katerega mu manjkata še dve skriti lepotici.

Krasote Triglavskega narodnega parka, ljubezen do narave in klic k spoštovanju veličine narave, ki jo Slovenija premore, so zbrani v Galeriji Ekonomske fakultete in vabijo na obisk. Opomnik, ki bo obiskovalca z vsaj malo sočutja pustil brez besed.

Danica Tajčman, EFnews


Image gallery:

Publish your comment: