EF » EFnet » Novice » Evropa, kaj se dogaja? Evropsko gospodarstvo med (dvema) vojnama

Evropa, kaj se dogaja? Evropsko gospodarstvo med (dvema) vojnama

31.01.2024

Alumni EF je 30. januarja 2024 organiziral dogodek Evropa, kaj se dogaja? Evropsko gospodarstvo med (dvema) vojnama. Dogodek je potekal v Lila dvorani Ekonomske fakultete v obliki okrogle, na kateri so sodelovali prof. dr. Jože Damijan, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, dr. Denis Mancevič, politolog, kolumnist in strateški svetovalec, in mag. Eva Tomič, svetovalka predsednice RS za podnebne politike in človekove pravice. Moderatorka okrogle mize je bila prof. dr. Maja Zalaznik, redna profesorica na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Okrogla miza se je začela z razpravo o trenutnem strateškem položaju Evrope, pri čemer so si vsi sodelujoči delili podobna mnenja. Dr. Mancevič se je osredotočil na strateško avtonomijo, za katero pravi, da ”bi zahtevala na mnogo področjih bistveno drugačne Evropske unije kot jih imamo danes.” Mag. Tomič je pri tem delila pogled iz drugega vidika: ”Evropa je malo zaspala, smo pa vedno bolj v multipolarnem, policentričnem svetu z dvema velesilama, ki med seboj tekmujeta.”

Razprava se je nadaljevala s pogledom na človekove pravice, pri čemer je mag. Tomič poudarila povečanost fragmentacije v svetu in prerazporejanje sveta ter njegovih vplivnih območij:”To pomeni, da so tudi vrednote, ki so veljale po drugi svetovni vojni, predvsem človekove pravice in vladavina prava, na udaru.” Dr. Damijan in dr. Mancevič sta pogovor uravnovesila z ekonomskim pogledom, saj sta se osredotočila na blaginjo ljudi in s tem višjo gospodarsko rast, ter spremembo migracijske politike.

Ob koncu dogodka so sodelujoči delili svoje sklepne misli na vprašanje ”Kako naj gre Evropa naprej?” Pri tem je mag. Tomič poudarila pomembnost odprave strahov in predsodkov, ki trenutno zavirajo našo pot do cilja integrirane družbe. Dr. Damijan se je opredelil do pomembnosti vojaške in politične avtonomije ter tehnološkega razvoja. Pravi, da smo brez tega ”podrejeni drugim delom sveta”. Dr. Mancevič pa je povedala, da ”pomanjkljivosti znotraj delovanja Evropske Unije niso stvar geopolitike, ampak stvar naših odločitev, zato jih lahko rešimo sami pri sebi.”

Prof. dr. Zalaznik  je zaključila debato z opomnikom, da bo leta 2024 polovica sveta imela volitve. Ali bomo zaradi tega prevzeli odgovornost? Ali bo zaradi tega več miru, razvoja in demokracije?

Klara Lebeničnik, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: