EF » EFnet » Novice » Business Hive 2024: Uprite se skušnjavi, da se zaljubite v prvo idejo

Business Hive 2024: Uprite se skušnjavi, da se zaljubite v prvo idejo

18.03.2024

Od 15. do 17. marca 2024 je na Ekonomski fakulteti Univerza v Ljubljani (EF) potekalo 13. zaporedno tekmovanje Business Hive, ki ga je organiziralo študentsko društvo Management Group. Business Hive je mednarodno tekmovanje za reševanje poslovnih izzivov, ki privablja študente iz različnih držav in izobraževalnih okolij. Ekonomisti, inženirji, matematiki, razvijalci IT, oblikovalci, ustvarjalni umi in miselci izven okvirjev združijo svoje moči, da bi rešili resnični poslovni izziv.  Glavni namen projekta je ustvariti neprecenljivo izkušnjo za študente, pridobiti kreativne in inovativne rešitve za poslovne izzive podjetij in zagotoviti povezovalno vez med podjetji in študenti.

Na letošnjem Business Hive-u je sodelovalo 200 študentov, iz različnih držav: Slovenija, Srbija, Švedska, Romunija, Italija, Španija, Nizozemska, Češka, Nemčija in Slovaška. Udeleženci so prišli iz različnih fakultet, največ jih je prišlo iz EF, za tem iz Fakultete za družbene vede, Fakultete za računalništvo in informatiko, Fakultete za strojništvo, Fakultete za elektrotehniko in drugih.

Tridnevni dogodek sta otvorila Manca Zelen in Filip Matko, člana društva Management group in študenta EF, ki sta izrekla dobrodošlico študentom in jim zaželela srečo. Sledili so govori Maruše Šmid, predsednice društva in vodje projekta, prof. dr. Mojce Indihar Štemberger prodekanje za študijske zadeve EF, ter Mateja Lina Pirca, predsednika Študentskega sveta EF. Na pozdravni slovesnosti je Aljoša Bagola vodil delavnico z naslovom »Purpose or Pure pose«,  tekom vikenda pa je Charlotte Taft delila svoje strokovno znanje o uspešni predstavitvi idej. Na zaključni prireditvi jih je pozdravila še prodekanja prof. dr. Mateja Drnovšek.

Letos so študentom poslovne izzive podala podjetja Atlantic Grupa, Generali, Knauf Insulation, Lek Sandoz in iXtlan Team. Po predstavitvi izzivov so študentje imeli na voljo 72 ur za rešitev danega izziva, na koncu pa so idejo predstavili predstavnikom podjetja. Najboljše ekipe so bile na koncu nagrajene z referenčnim pismom in finančno nagrado v višini 1200 €.

Ob koncu nam je Gregor, študent EF, povedal, da se z ekipo ponavadi lotijo strategije, kjer se vprašajo ”Kako bi z najmanj porabljenih sredstev dobili čim boljše rezultate”. Tekom vikenda so se najbolj naučili timskega dela in upravljanja s časom, izboljšali pa so tudi svoje predstavitvene spretnosti. Ponudil pa nam je tudi nasvet za ambiciozne tekmovalce v prihodnjem letu: ”Upreti se je treba skušnjavi, da bi se zaljubili v svojo začetno idejo, namesto tega se je treba osredotočiti na njeno izpopolnjevanje in izboljšanje.”

Klara Lebeničnik, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: