EF » EFnet » Novice » Naš prof. dr. Matej Černe o TEHNOSTRESU ob Svetovnem dnevu spanja

Naš prof. dr. Matej Černe o TEHNOSTRESU ob Svetovnem dnevu spanja

15.03.2024

Danes, 15. marca 2024, praznujemo Svetovni dan spanja, ki ga obeležujemo s številnimi aktivnostmi po vsem svetu. Nacionalni inštitut za javno zdravje je povabil prof. dr. Mateja Černeta, da prispeva izjavo v uradno sporočilo za javnost, ki opozarja na pomembnost kakovostnega spanja za zdravje in delovno uspešnost v Sloveniji.

Prof. dr. Černe, ki se že vrsto let ukvarja s tematiko spanja, poudarja: “Dobro spanje je ključnega pomena za doseganje optimalnih delovnih rezultatov, saj izboljšuje spoznavne funkcije, vključno s spominom, pozornostjo in reševanjem težav. Zaposleni, ki redno dobijo dovolj kakovostnega spanca, običajno kažejo izboljšano odločanje, kreativnost in celotno delovno uspešnost.

Poleg tega je dodal, da kakovostno spanje prispeva k boljšemu obvladovanju čustev, kar zmanjšuje konflikte in stres na delovnem mestu. Nasprotno pa slabo spanje lahko negativno vpliva na delovno uspešnost, saj lahko povzroči težave s koncentracijo, zmanjša storilnost in poveča tveganje za napake pri delu ter dolgoročne zdravstvene težave.

Profesor Černe je včeraj, 14. marca 2024, na Planet TV spregovoril tudi o tehnostresu, ki je v današnjem času prisoten pri vseh nas. Tehnostres označuje negativne vplive tehnologije na duševno in čustveno zdravje posameznika. Ta pojav izvira iz stalnega pritiska digitalne povezljivosti in pretirane uporabe elektronskih naprav ter vključuje tesnobo, izčrpanost ter težave v osebnih odnosih. Celoten prispevek si je možno ogledati tukaj.


Publish your comment: