EF » EFnet » Napovedujemo » Regulacija kripto trgov ter digitalni evro: izzivi in priložnosti

Regulacija kripto trgov ter digitalni evro: izzivi in priložnosti

29.05.2024

V sredo 12. junija ob 15. uri bo v Lila dvorani na Ekonomski fakulteti potekala okrogla miza Regulacija kripto trgov ter digitalni evro: izzivi in priložnosti.

Regulacija kripto trgov, kot je predstavljena v predlogu uredbe MICA (Markets in Crypto-Assets) ter uvedba digitalnega evra predstavljata pomembna mejnika v razvoju finančnega in tehnološkega sektorja. MICA si prizadeva za vzpostavitev jasnega in celovitega regulativnega okvira za kripto trge, ki bo zagotovil varnost, preglednost in zaupanje za vse udeležence, hkrati pa spodbujal inovacije v tem sektorju. Predstavlja pa uvedba digitalnega evra tudi novo dinamiko za finančno-tehnološka podjetja, saj odpira priložnosti za razvoj novih produktov in storitev, čeprav prinaša tudi izzive glede konkurence, regulacije in tehnične implementacije.

Pomembnost sodelovanja med vsemi vpletenimi stranmi bo izpostavljena kot ključni dejavnik za uspešno integracijo digitalnega evra in uspešno implementacijo regulacije kripto trgov. Razprava se bo osredotočila na potrebo po dialogu in partnerstvu med bančnimi institucijami, regulativnimi organi, pravniki ter predstavniki kripto sveta, da se zagotovi učinkovito delovanje finančnega sistema in spodbudi trajnostna rast in inovacije v sektorju.

Gosti na prihajajoči okrogli mizi bodo Aleš Gorišek, podatkovni znanstvenik; Aleksander Kurtevski, izvršni direktor pri Bankart; Marko Pahor, viceguverner in član Sveta Banke Slovenije in Nina Strajnar, predsednica nadzornega odbora pri Paywiser.

Govorili bomo o:

  • Vplivu predlagane regulacije MICA na kripto trge, vključno z izzivi in priložnostmi za obstoječe in nove udeležence na trgu.
  • Sinhronizaciji med regulacijo MICA in uvajanjem digitalnega evra.
  • Vlogi finančno-tehnoloških podjetij pri uvajanju inovativnih rešitev za uporabo digitalnega evra. Poudarek na priložnostih za razvoj novih plačilnih sistemov, aplikacij in storitev, ki temeljijo na digitalnem evru, ter na potrebi po partnerstvih med podjetji in regulativnimi organi.
  • Analizi konkurenčne dinamike med obstoječimi in novimi ponudniki plačilnih storitev v luči uvedbe digitalnega evra.
  • Priložnosti za inovacije in rast finančno-tehnoloških podjetij na področju digitalnih plačil, vključno z možnimi izzivi glede regulacije in konkurence.

Dogodek je brezplačen.


Publish your comment: