EF » EFnet » Napovedujemo » 12. mednarodni bančni seminar v Miločeru

12. mednarodni bančni seminar v Miločeru

09.07.2014

Dvanajsti mednarodni seminar za finančne strokovnjake iz bank, zavarovalnic in podjetij

BANČNI SEMINAR

od 22. do 24. septembra 2014 v Miločeru, Črna gora

»Kaj bo z bankami in finančnim sistemom«

Donatorji:

 

objava ef net donatorji

 

Finančna kriza, ki se je začela 15. septembra 2008, vzemimo, da lahko natančno določimo datum, vemo, da so se njeni znaki, ki pa se jih ni hotelo videti, začeli kazati mnogo prej, nas je zajela pozneje in to kot ekonomska kriza. Podjetja, banke in druge finančne institucije so se namreč pri nas »na enkrat« znašle s prevelikimi dolgovi, ki so se pri bankah kot upnicah spet naenkrat spremenili v njihova slaba posojila. Ker se je pri nas vse začelo pozneje, ni nenavadno, da se bo tudi pozneje končalo. Vendar ne gre samo za to, da ko bo enkrat začel naraščati bruto domači proizvod, ki je namreč že dolgo najpomembnejša makroekonomska informacija, ki se vsake tri mesece nestrpno pričakuje, čeprav to ni najpomembnejša informacija, vrnili se bomo na stanje, kakršno je bilo pred začetkom krize. Vse naj bi bilo spet normalno. Lahko sicer govorimo o normalnosti, če že želimo, vendar bo ta normalnost drugačna. Pretresi so bili preveliki, nezaposlenost bo ostala dolgo časa prevelika in enako zadolženost držav.

Najprej nas zanima, kako je z nefinančnimi podjetji. Kako preprečiti propad podjetij, ki bi lahko živela, če ne bi bila toliko zadolžena. Če bi imela običajno finančno strukturo. Države poskušajo na različne načine te stvari urediti. Izkušnje z restrukturiranjem, razdolževanjem, to je z zmanjševanjem relativne zadolženosti, in privatizacijo, navadno se uporabljajo te tri besede, so različne. Kako so napravili drugi, bodisi slabo bodisi uspešno, je lahko koristno vedeti. O teh problemih bo več predavateljev in tem. Čeprav gre za bančni seminar, vsakdo ve, da so predvsem problemi podjetij kot bančnih dolžnikov tisti, ki so največji problemi bank.

Druga velika tema, vrstni red obravnavanja ni pomemben, je neposredno vezane na banke. Če uporabim besede, ki se navadno uporabljajo, ali prihajajo iz Bruslja ali iz provincialnih prestolnic, na primer perifernih prestolnic, so to sanacija z rekapitalizacijo, restrukturiranje in, to je vedno zraven, privatizacija bank. Dobro je, da je v nekaterih državah, kot na primer v Sloveniji, še vedno precej državnega lastništva v bankah. Če tega ne bi bilo, bi si morali namesto privatizacije izmisliti nekaj drugega.

Tretja pomembna tema je prihodnost bank in finančnih institucij ali finančnega sektorja nasploh. Ta prihodnost je že tu – na primer kot velika in za banke draga regulativa, ki bo verjetno privedla do sprememb finančnega sektorja. Lahko že na primer najdemo razprave o tem, kako nastaja »banking without banks« ali kako se veča in se bo še povečevalo »shadow banking, ki ni bilo nedolžno pri sedanji finančni krizi, čeprav je videti, da doslej še ni bilo zadosti razvito. Vse to je še posebej pomembno za nas, katerih gospodarstvo je in bo ostalo skrajno bančno gospodarstvo.

Seminar tako obravnava tri velike teme, ki bodo, če bo le mogoče, obravnavane v treh  časovnih sklopih, in sicer v torek dopoldne, v torek popoldne in v sreda dopoldne. Seminar se prične sicer že v ponedeljek ob 17 uri z okroglo mizo. Navzoči bodo guvernerji centralnih bank držav, nastalih na ozemlju nekdanje SFRJ.

PROGRAM

program slo

 

ORGANIZACIJA

Seminar se bo začel 22. septembra  ob 17.00 uri in zaključil 24. septembra ob 13.00 uri.

Potekal bo v hotelu Maestral, Miločer-Sveti Stefan, 81330 Budva, Črna gora. Podrobnejše informacije o hotelu lahko dobite na telefonu: +382 33 410 143 ali na internetni strani:  www.maestral.info.

V hotelu smo rezervirali določeno število sob po cenah:

-      1/1 soba HB znaša 89,00 EUR

-      1/1 soba BB znaša 81,00 EUR

Turistična taksa, prijava in zavarovanje znese 1,30 EUR na osebo.

Prosimo, da si dokončno rezervacijo v hotelu uredite sami, na tel. št.: + 382 33 410 143, ali na e-naslovu: dusica.obradovic@maestral.info, vladimir.prlja@maestral.info in da se sklicujete, da ste udeleženec našega seminarja. Plačilo je možno z gotovino in plačilnimi karticami  Mastercard, Maestro in Visa.

Prijave na seminar sprejemamo do vključno 15. septembra 2014 na naslov: Ekonomska fakulteta, Kardeljeva ploščad 17, 1000 Ljubljana, na e-naslov: maja.cerne@ef.uni-lj.si, zdenko.rojec@ef.uni-lj.si.

Kotizacija za seminar z e-gradivom znaša 320,00 EUR (DDV-ja ni potrebno plačati, ker bo izvedba seminarja potekala izven Slovenije). Račun vam bomo posredovali po končanem seminarju.

Morebitne odjave bomo upoštevali do 15. septembra 2014, sicer bomo zaračunali celotno kotizacijo.

Uradni jezik na seminarju bo nekdanji srbo-hrvaški jezik.

Dodatna pojasnila lahko dobite na Ekonomski fakulteti v Ljubljani (kontaktna oseba Maja Černe ali Zdenko Rojec) na tel. št.: + 386 (1) 5892 491, + 386 (1) 5892 494, e-naslovu: maja.cerne@ef.uni-lj.si, zdenko.rojec@ef.uni-lj.si.


Image gallery:

Publish your comment: