EF » EFnet » EFnews » Univerzalni temeljni dohodek: Dobra ideja ali še vedno le utopija?

Univerzalni temeljni dohodek: Dobra ideja ali še vedno le utopija?

18.05.2020

V sredo, 13. 5. 2020, je Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete gostil spletno debatno srečanje z naslovom Univerzalni temeljni dohodek (UTD). Ideja o uvedbi UTD seveda ni nova; gre za dostojanstvo preživetja posameznika, ki ga nekateri zagovarjajo že vrsto let. Zanimivo je, da se vsi gostje debate načeloma strinjajo, da bi bil UTD smiselna poteza današnje družbe, vendar pa – pod kakšnimi pogoji?

Debato je odprl izr. prof. dr. Igor Pribac s Filozofske fakultete z vprašanjem, kaj UTD pravzaprav je oz. kaj bi lahko bil. Predvsem je izpostavil, da to ni socialni dohodek, ki bi pomagal šele, ko je človek v stiski, temveč osnovna oblika varne prožnosti, ki bi omogočala lažje prestopanje na trgu dela.

Preko smernic moderatorke dogodka je Matej Cer, soustanovitelj podjetja Avant Car, povedal, kako bi UTD pomagal dvigati zadovoljstvo družbe z omogočanjem lažjega tranzita na trgu dela, saj bi zaradi zanesljivosti in varnosti zaposleni zagotovo pogosteje prestopali med podjetji ob omogočenem podjetništvu »posameznik posamezniku« (torej poslovanje med posamezniki brez podjetniške birokracije, ki jo poznamo danes).

Red. prof. dr. Marko Jaklič z Ekonomske fakultete kot ekonomist zagovarja utopičnost UTD, če bi se ob realizaciji tega naslonili na stare ekonomske modele. Vseeno pa pravi, da bi na nek način to le lahko postala realnost. Seveda z generalno rekonstrukcijo gospodarskega in davčnega sistema ter socialnih transferjev.

Ali bi lahko Slovenija bila prva, ki bi realizirala to utopično idejo, o kateri družba razmišlja že dolgo? Je poteza vlade, da »izbranim posameznikom« dodeli UTD, smiselna? Če je do finančnega transferja upravičen le del populacije, ki se je v krizi znašel v finančni stiski, lahko temu res rečemo univerzalni dohodek? Ali ni v tem primeru to le drugačna oblika finančno-socialne pomoči? To so le nekatera vprašanja, ki so jih gostje debate premlevali. Vabimo vas, da si E-TALK ogledate na kanalu YouTube, s klikom na povezavo Univerzalni temeljni dohodek.

Danica Tajčman, EFnews


Related news

Publish your comment: