EF » EFnet » EFnews » Prehrana in vadba v karanteni: miti in resnice

Prehrana in vadba v karanteni: miti in resnice

18.01.2021

V torek, 12. januarja 2021, je Študentska organizacija Ekonomske fakultete s Povezanimi organizirala predavanje z naslovom »Prehrana in vadba v karanteni: miti in resnice«. Aljaž Velkavrh, uradni gostitelj in član Povezanih, je odprl predavanje s predstavitvijo gostiteljev in nas, dodobra ogrete ob spominih na dogodke v »predkoronskem času«, pripravil na nadvse zanimivo in aktualno predavanje asist. dr. Marka Budlerja, rednega člana katedre za poslovno informatiko in logistiko, mentorja Fitnes zveze Slovenije ter raziskovalca in kolumnista s področja nutricionistike in športa.

Tematika zdravega prehranjevanja je izrednega pomena v času pandemije novega koronavirusa, saj se ljudje še vedno odločamo za spremembe sezonsko. Vendar pa je potreben drugačen slog. Kot pravi dr. Budler, »v januarju z zaobljubami ‘new year, new me (novo leto, nov jaz)’ še lažje naredimo korak naprej«. Izšla pa bo tudi prehransko-športna študija o načrtovanju prehrane, dopolnil in vadbe v obdobju pred in med pandemijo ter po njej. Prav poljudnoznanstvena predstavitev jedra in ugotovitev študije pa je bil namen tokratnega predavanja.

Informacije o kalorijah so mnogim pomembne, vendar se je treba zavedati, da, kot pravi dr. Budler, »kalorije zagotovo štejejo, ni pa jih treba šteti. Seveda ne moremo shujšati brez kaloričnega deficita in po drugi strani mišične mase ne pridobivamo, če nismo v kaloričnem suficitu. Vendar se nam, če nimamo nekih posebnih ciljev in strategij, v življenju ni treba ubadati s tako nepomembno stvarjo, kot je štetje kalorij«.

Ob problemu količine kalorij je izpostavil tudi vprašanje o vrsti zaužite hrane, saj veliko ljudi ne ve, kaj zaužiti in kdaj ter kaj je bolj in kaj manj pomembno. Na vprašanje o tem, katera dieta je tista prava oz. s kakšnim razmerjem, dr. Budler vsem, ki se ne zmorejo odločiti glede pravilne diete, ponuja preprost odgovor: »V Rim vodi več poti! Obstaja več možnosti, kako doseči isti cilj. Ni ene rešitve. Prilagodite si prehrano glede na študij in delo.«

Enako, pravi, velja tudi pri vadbah in fizični aktivnosti, kjer sta najpomembnejša dejavnika fizična aktivnost in periodična vadba, ne pa toliko dodatki ter razni izotoniki in programi, ki jih ponujajo številne telovadnice. Slednji so glede na raziskave zgolj marketinški triki. Med pandemijo covida-19 so potencialno koristne prehranske intervencije, npr. prehrana LCHF in uživanje dopolnil (vitamini C, D in E, cink, omega-3, melatonin idr.). Ob tem pa dodaja najpomembnejše za čas pandemije: »Čudežne rešitve za covid-19 ali vaše cilje preprosto ni! Pomembna je adherenca, zato izbirajte živila z visokim sitostnim indeksom, vadbo prilagodite življenjskemu slogu ter uvedite dolgoročni in fit življenjski slog!«

Peter Levstek, EFnews

 


Publish your comment: