EF » EFnet » EFnews » Jubilejnih 75 let Ekonomske fakultete: »Z optimizmom in zagnanostjo zremo v prihodnost«

Jubilejnih 75 let Ekonomske fakultete: »Z optimizmom in zagnanostjo zremo v prihodnost«

10.03.2021

Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani letos praznuje častitljivih 75 let. Po svoji ustanovitvi v štiridesetih letih prejšnjega stoletja si je kmalu po nastanku utrla pot med najvplivnejše in najuglednejše univerzitetne organizacije v regiji. Skozi zgodovino je z izvrstno akademsko skupnostjo, uglednimi domačimi in tujimi strokovnjaki ter močno povezanostjo s širšim družbenim okoljem postala pomembna odskočna deska, saj je od ustanovitve naprej na vseh treh ravneh študij skupaj zaključilo nekaj več kot 50.000 študentov in študentk. Danes se fakulteta ponaša s tremi laskavimi in elitnimi priznanji odličnosti (EQUIS, AACSB in AMBA), kar jo uvršča na sam vrh najboljših poslovnih šol v Evropi, s svojo najvišjo kakovostjo pa si utrjuje mednarodno prepoznavnost, ugled ter nenazadnje tudi zaposljivost svojih diplomantov.

 

Ob praznovanju jubilejne obletnice je prav na poseben dan za vse ženske, 8. marca 2021, potekal slavnostni dogodek – Pogled v kristalno kroglo: prihodnost najlažje napovedujemo, če jo s svojim znanjem in sposobnostmi ustvarjamo sami. Skozi kolaž zgodb, idej in razmišljanja uspešnih posameznikov in posameznic bi lahko alumni EF svoje vtise na študijske čase strnili z besedami »Ekonomska fakulteta je kot znanstveno-izobraževalna ustanova spodbujala našo angažiranost in ustvarjalnost. Ni mi dajala le znanj in orodij, temveč me je opremila s pomenom ustvarjalnosti, zavzetosti in angažiranosti ter z znanjem tlakovala tudi moje kasnejše poti. Dala mi je korenine, ko mi je privzgojila okvir realnega razmišljanja, a hkrati tudi krila, ker mi je povedala, da se realnost lahko spremeni.«

 

V nadaljevanju je v okviru okrogle mize v razpravi sodelovala zasedba štirih uspešnih gostij, ki so v svetu nedvomno pustile neizbrisen pečat. Izr. prof. dr. Aleksandra Gregorič (Copenhagen Business School, Danska), Lucija Lučka Klanšek (ustanoviteljica in predsednica LLK, llc Business Consulting), Nevenka Kržan (partnerka in vodja področja poslovnega svetovanja KPMG Slovenija) ter doc. dr. Tamara Pavasović Trošt (Ekonomska fakulteta, UL) so s poslušalci delile zgodbe, ki so jih vodile do uspeha. Za prihodnost si želijo, da bi na Ekonomski fakulteti vrednota prilagodljivosti veljala ne le ob aktualnem dogajanju, temveč bila še bolj potisnjena v ospredje tudi ob soočenju z novimi tehnologijami in metodami. Tudi študentje so si enotni, da si v prihodnosti želijo še več poglobljenega sodelovanja s podjetji, več inovativnih metod poučevanja in več možnosti za usvojitev praktičnega znanja.

 

Dodamo lahko še, da je Ekonomska fakulteta v jubilejno 75. obletnico vstopila z dobrodelno obarvanim projektom, ki na piedestal postavlja ustvarjalnost, povezovanje in spreminjanje. Dekanja Ekonomske fakultete red. prof. dr. Metka Tekavčič je ob tem povedala: »V sodelovanju z zagonskim podjetjem, ki zaposluje tudi veliko naših diplomantk in diplomantov, smo oblikovali posebne zapestnice, ki pojasnjujejo, da na Ekonomski fakulteti ustvarjamo, povezujemo in spreminjamo. Ker smo močno vpeti v mednarodno skupnost, smo se odločili, da bomo za to dobrodelno akcijo uporabili angleške začetnice: Create, Connect and Change.«

 

Ekonomski fakulteti in vsem, ki so sooblikovali njeno današnjo podobo, čestitamo za pot, ki je bila prehojena. Kljub težkim časom, ki jih je prinesla pandemija, so celotna akademska skupnost in vsi deležniki znotraj nje z vrhunsko in hitro organizacijo potrdili, da Ekonomska fakulteta upravičeno sodi med sam vrh v Evropi. Prav zaradi tega lahko z optimizmom in zagnanostjo zremo v prihodnost, saj to najlažje napovedujemo, če jo s svojim znanjem in sposobnostmi ustvarjamo sami.

 

Anja Puc, Efnews


Publish your comment: