EF » EFnet » EFnews » Poslovna logistika po poteh cepiva

Poslovna logistika po poteh cepiva

29.03.2021

V četrtek, 25. marca, je Ekonomska fakulteta organizirala že tradicionalni Dan poslovne logistike, v sklopu katerega so dr. Marko Budler z Ekonomske fakultete, Primož Grzinčič iz podjetja Pfizer in študenti programa IMB spregovorili o logističnih izzivih ene najaktualnejših tem ta hip – cepivu proti bolezni covid-19.

 

Asist. dr. Marko Budler je ob tem dejal, da se je logističnim podjetjem močno povečal obseg dela, saj se morajo poleg distribucije cepiv po vsem svetu ukvarjati še z močno povečanim obsegom prodaje prek spleta, pri čemer izdelke sedaj dostavljajo posameznim kupcem na dom, namesto v velike trgovske centre. V povezavi s cepivi je izpostavil, da so se logistična podjetja hitro prilagodila potrebam »hladne logistike«, ki je potrebna za distribucijo cepiv – predvsem cepiva družbe Pfizer, ki potrebuje shranjevanje pri minus 70 stopinjah Celzija. Dr. Budler je predstavil še idejo o tem, da bi različna cepiva v prihodnje proizvajali na isti lokaciji in bi tako zmanjšali logistično breme. Kot primer dobre prakse je izpostavil testiranje na koronavirus v avtomobilih, kar bi lahko uporabili tudi za cepljenje, saj takšen način omogoča največjo hitrost cepljenja.

 

Primož Grzinčič iz Pfizerja je dejal, da je podjetju izbruh epidemije povzročil precej težav, saj so večino transportov prej opravljali v tovornih delih potniških letal. Za distribucijo cepiv pa so morali najeti tovorna letala, kar je proces znatno podražilo. Izpostavil je dejstvo, da so zdravila zelo regulirani izdelki, kar je bila še dodatna zavora pri distribuciji. »Naša vloga je, da pravi proizvod pripeljemo do pravega kupca ob pravem času, in to na najbolj stroškovno učinkovit način,« je Grzinčič povzel bistvo logističnega procesa v Pfizerju. Zapletenost slednjega je Grzinčič ilustriral s podatki, da družba sodeluje s 300 zunanjimi proizvajalci in 43 svojimi proizvodnimi obrati, ki proizvajajo 670 proizvodov v 13 tisoč različicah.

 

Študenta programa IMB Lucija Divjak in Domen Arne Jelovčan sta ob koncu predstavila tudi raziskavo študentov programa IMB na temo celovitega pogleda na strategijo in izvedbo cepljenja v Sloveniji. Glede logističnih izzivov so opozorili, da dobave cepiv od EU najbrž ne bodo zadostne, zato so predlagali, da Slovenija s proizvajalci sklene individualne pogodbe.

 

Posnetek dogodka si lahko ogledate na Youtube povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=tVtWKmR4hoM

 

Uroš Konda, EF News

 


Publish your comment: