EF » EFnet » EFnews » Krepiti samozaupanje je veščina

Krepiti samozaupanje je veščina

21.06.2021

Karierni center EF je v četrtek, 17. junija 2021, organiziral spletni dogodek »Krepitev samozaupanja ter iskanje zagona med izpitnim obdobjem«. Izvedla ga je Kaja Strniša, diplomirana politologinja in magistrica komunikologije, članica ekipe Brst psihologija, ki pri svojem delu večinoma uporablja vedenjsko psihologijo.

 

Predavateljica je poslušatelje vodila skozi osnovne dejavnike, ki vplivajo na človeško dobrobit. V začetku je izpostavila, da se dejavnike deli na takšne, na katere imamo vpliv, ter na tiste, na katere ne moremo vplivati. Ti dejavniki so dogodek, misel, čustvo, telesni občutki ter vedenje in glede na vedenjsko psihologijo lahko spreminjamo misli in (posledično) vedenje.

 

»Misli niso vedno realistične … ljudje verjamemo svojim mislim, čeprav niso resnične,« je izpostavila Strniša, ko se je dotaknila analize nepodpornih miselnih procesov, kot so kognitivne distorzije oziroma miselne napake. Napovedovanje prihodnosti, pretirano posploševanje, »katastrofiziranje«, stavki »moram« in »ne smem« ter črno-bele misli so le nekatere izmed dvanajstih distorzij, ki se jih ljudje pogosto poslužujemo. Poleg sistema za razvrednotenje distorzij je predavateljica predala široko paleto zelo uporabnih in učinkovitih načinov, kako si pomagati, ne le med izpitnim obdobjem, ampak tudi v življenju nasploh. V kratkem predavanju se je dotaknila učenja pozitivno učinkujočih dejavnikov ter dejavnosti, ki pomagajo do boljšega pomnjenja, ter podala korake za prekinitev tesnobe in hipotetičnih miselnih skrbi, ki se v življenju zelo redko uresničijo.

 

Kar pa je najpomembnejše med mnogimi nasveti, ki jih je Strniša predala, je plastičnost možganov, to, da so nevronske povezave spremenljive in da misli lahko spremenimo. Tega žal ne moremo ustvariti le z enkratnim dejanjem, vendar pa nam lahko uspe z uporabo novega načina razmišljanja kot prakse, veščine. Če je misel nekaj, kar lahko spremenimo, je zelo pomembno razmisliti o svojih mislih in jih vedno znova tudi prilagajati.

 

Danica Tajčman, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: