EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF | Milena Gregorčič: “Linije in transparence”

Novo v Galeriji EF | Milena Gregorčič: “Linije in transparence”

01.06.2021

V juniju 2021 si bomo v Galeriji Ekonomske fakulteta ogledali dela magistrice umetnosti, Milene Gregorčič.

 

Magistrica umetnosti, Milena Gregorčič, akademska slikarka se je rodila leta 1952 v Ljubljani. Obiskovala je ljubljansko Šolo za oblikovanje, kjer je maturirala na oddelku za grafiko. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na oddelku za slikarstvo, kjer je leta 1976 diplomirala. Podiplomski študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na specialki za grafiko, kjer je magistrirala leta 1978 pri prof. Marjanu Pogačniku in Zvestu Apolloniu.

Ukvarja se s slikarstvom, grafiko in oblikovanjem. Svoja dela je predstavila na 78 samostojnih razstavah in preko 480 skupinskih razstavah doma in v tujini: Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Srbija, Makedonija, Jugoslavija, Italija, Avstrija, Francija, Švica, Belgija, Nemčija, Španija, Velika Britanija, Danska, Švedska, Madžarska, Češka, Litva, Poljska, Bolgarija, Egipt, Koreja, Japonska, Kitajska, ZDA.

Za svoje delo je prejela 26 domačih in mednarodnih nagrad in priznanj, v letu 2019 Nagrado Majskega salona Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije. Med drugim je za Pošto Slovenije ustvarila 29 slovenskih poštnih znamk. Od leta 1976 je članica Društva likovnih umetnikov Ljubljana v Zvezi društev Slovenskih likovnih umetnikov. Živi in ustvarja v Ljubljani.

»V likovni umetnosti raziskujem linije, ki imajo nešteto oblik in izrazov od geometrijskih do gestualnih zapisov in njihovih strukturiranj. Linije slikam na prosojnem nosilcu največkrat na dolgem formatu, ga razdelim s črto, ki sega od roba do roba slikovnega polja, ki zariše fenomen horizonta. Z upogibanjem in lebdenjem v prostoru prosojni nosilec spreminja obliko slike. Iz dvodimenzionalnega slikovnega polja se spreminja v tretjo dimenzijo in s tem pridobiva na dinamiki. Svetlobne sence se na posameznih mestih zrcalijo na steni in jih zaznavamo kot komaj otipljivo fluidno materijo, neke vrste antimaterijo. Transformacije linij se berejo kot zapisi o življenju, so kot ljudje, vsaka je drugačna, vsaka s svojim karakterjem in s svojim druženjem. Ljudi ne morem spreminjat lahko pa to naredim s svojimi linijami, v povsem likovnem nagovoru. So transpatence na vizualni in čustveni ravni.«

Milena Gregorčič

 

Razstavo si lahko ogledate juniju v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: