EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF | Tajda Lekše: ČAS NEDOLŽNOSTI

Novo v Galeriji EF | Tajda Lekše: ČAS NEDOLŽNOSTI

27.08.2021

Septembra 2021 si bomo v Galeriji  Ekonomske fakulteta ogledali dela fotografinje Tajde Lekše.

 

Avtorica razstave fotografij z naslovom ‘’Čas nedolžnosti’’ pred nami niza prizore iz svojih najzgodnejših let ter jih spaja z likovnimi, čutnimi in estetskimi podobami zunanjega sveta, s katerimi občuti bivanjsko in duhovno enost. Na ta način ustvarja svoj intimni življenjski prostor – neubesedljivo zaupanje in smisel, ki ga v njenem videnju najbolj celovito in natančno izpove prav hipnost fotografskega zapisa. Njene nize fotografij kot sosledij podob bi lahko imenovali ‘’dialog z nebesi’’, saj se skozi ikone portretov in mistično valujoče pejsaže njenih dosedanjih razstav – pričujoča je v razponu osmih let deseta po vrsti – zrcali pokrajina duha, sreče in tople, povsem naravne bližine. In prav sedanji trenutek, prepojen s tehnološko in medijsko narekovano resničnostjo odtujenosti, je v njej prebudil zaupanje v lastno misel in videnje. To pa se je lahko zgodilo le skozi njeno neutrudno spoznavanje lastnega notranjega sveta in skritih plasti moči, ki so v njem nenehno navzoče in delujoče. V tem duhu ji je, kot pravi sama, blizu star ruski pregovor ‘’Zaupaj svojemu očesu, tudi če škili’’. Njene fotografije izpovedujejo zaupanje, ki sodi v razsežnost intuicije in ustvarjalnosti. Njeno zaupanje v harmoničnost in smisel obstoja vznika iz ontološkega spoznanja, da je tisto, kar nas kot človeška bitja presega, torej transcendentno, hkrati naše lastno in imanentno. In da med enim in drugim ni razcepa. V tem presežno imanentnem smemo in zmoremo udejanjati svojo osebno moč – moč ljubezni in nedolžnosti.

Zakaj sem se v času, ko je videti, da osebni pogovor skozi vse večjo odtujenost med ljudmi izginja, na razstavi svojih fotografij v lepem razstavnem prostoru Ekonomske fakultete v Ljubljani odločila za lirično izpoved notranjih občutenj in zaznav ter jo navezala na utrinke iz svojega zgodnjega otroštva?

Najprej zato, ker danes še bolj verjamem v moč pogovora in srečevanj, brez katerih ni izpolnjenega življenja.

Potem zato, ker verjamem v moč umetnosti, ki izvira iz globokega notranjega dialoga in refleksije o vsem, kar se nas tiče in dotika, in ki lahko zato nagovarja tudi druge.

In nenazadnje zato, ker je zame ustvarjanje – besedno in fotografsko – nuja in ljubezen. Tudi če ni nikogar, s komer bi se pogovarjala, se lahko vedno zatečem k podobam svojega notranjega sveta.

Verjamem v moč ljubezni in harmonije, ki je mogoča v vsakem trenutku in vseh okoliščinah, če ji le rečeš da.”

Tajda Lekše (rojena 6. decembra 1965 v Slovenj Gradcu) je uveljavljena televizijska voditeljica, scenaristka in povezovalka dogodkov, jezikoslovka z neugasljivo strastjo do jezikov, ki ustvarja tudi v fotografiji.

Po študiju angleškega in francoskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani je kot moderatorka in scenaristka na Televiziji Slovenija soustvarjala številne oddaje na temo zgodovine in umetnosti (serije Pogledi, Zgodovina Vatikana, Irska, Besede), kot tudi oddaje razvedrilnega značaja. Leta 2015 je na Ljubljanskem gradu ustvarila ciklus z naslovom Barve ljubezni, v katerih je uprizorila poezijo petih evropskih pesnikov v izvirniku, lastnem prevodu in interpretaciji. Njen prevod poezije švedskega pesnika Gunnarja Ekelöfa še čaka na izid.

V dveh desetletjih in pol je kot povezovalka za državne ustanove, javna in zasebna podjetja vodila več kot 600 dogodkov in prireditev, podelitev nagrad in visokih obletnic ter visokih državniških srečanj; v zadnjem času otvoritev srečanja Nata v Ljubljani (september 2019) in dogodek ob začetku predsedovanja RS Svetu Evropske unije na Bledu (junij 2021).

Njeni fotografski zapisi so poetično potovanje, ki nas subtilno nagovarja k občutenju notranje enovitosti sveta. Od leta 2012 je članica Fotokluba Ljubljana in je imela doslej osem samostojnih fotografskih razstav. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Več o njej na spletni strani Akademija besede s Tajdo Lekše:

https://www.akademijabesede.si/

 

Razstavi si lahko ogledate septembra v prostorih Galerije EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: