EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Mali galeriji EF | Brane Širca: »SILHUETE«

Novo v Mali galeriji EF | Brane Širca: »SILHUETE«

27.08.2021

Septembra 2021 si bomo v Mali galeriji Ekonomske fakulteta ogledali dela umetnika Braneta Širce.

 

Brane Širca je leta 1971 rojeni Ljubljančan. Umetniško se je izobraževal na Arthouse – visoki šoli za risanje in slikanje, kjer je leta 2003 diplomiral pri mag. Darku Slavcu in dr. Tanji Mastnak. Je soustanovitelj in predsednik Kulturno umetniškega društva VIČ ter soustanovitelj in vodja umetniške skupine S.K.U.P. Vodi grafične in likovne delavnice za otroke in odrasle.

 

Na številnih študijskih potovanjih, gostovanjih v umetniških rezidencah doma in v tujini nadgrajuje svoje znanje, išče nove navdihe in z zanimanjem raziskuje različne vidike človeškega življenja, prepričanj in vrednot. Tako nastajajo njegove serije umetnin,  kot so “Žičniki”, “Denar” in “Silhuete” s katerimi kritično orisuje današnji položaj kapitalistične družbe in njegov negativni vpliv na človekovo življenje. Svoja dela redno razstavlja doma in tujini, in je prejemnik nekaj priznanj in nagrad.

 

Razstavljena serija “Silhuete je zbirka podob, narisanih na napihljivih transportnih vrečah, ki jim je umetnik s preobrazbo podelil novo, tokrat umetniško življenje, in obenem subtilno opozoril na ekološko problematičnost transporta v globalnem potrošništvu. Serijo je navdihnilo umetnikovo gostovanje v Parizu, kjer so ga fascinirale podobe ljudi, brezimne množice potrošnikov, zbranih v nakupovalnih centrih. Epidemija Covid-19 je te templje potrošništva nepričakovano spremenila v mesta duhov, v prazne podobe arhitekture, osamelih stavb in cest. Vrvež je utihnil in te brezimne množice so se nenadoma poravnale v vrste: vrste za cepljenje, vrste za testiranje, vrste pred poštnimi uradi, trgovinami, bankami, … vmes pa predpisna varnostna razdalja in … tišina.

 

Tehnično so “Silhuete” žanrske figuralne upodobitve, brez obrazov in brez izrazov, ki razpoloženjski naboj izražajo s telesno govorico in z likovnimi sredstvi, kot so  svetlo-temnimi kontrasti, fluorescenčne barve in vpadljivi vzorci, ter tako odslikavajo osamljenost posameznika sredi množice. Kontrasti poudatrjajo nasprotje med zunanjim bliščem in notranjo praznino, opozarjajo na realnost, polno družbenih nasprotij in napeljujejo na misel, da človek svoje poslanstvo, srečo in mir pogosto najde v sebi  in ne v zunanjem svetu , svetu materialnih dobrin. To je hkrati poziv proti potrošniškemu brezumju in pohlepu.

 

Razstavo si lahko ogledate septembra v prostorih Male galerije EF.

Vljudno vabljeni!

 

Zgibanka razstave Silhuete. 


Image gallery:

Publish your comment: