EF » EFnet » EFnews » Anja Puc: Strokovna praksa na Stalnem predstavništvu RS v Bruslju

Anja Puc: Strokovna praksa na Stalnem predstavništvu RS v Bruslju

06.09.2021

V današnjem času lahko na trgu dela najdemo veliko diplomantov in diplomantk, ki dosegajo visok nivo kompetenc in znanj. Prav zaradi tega je izjemno pomembno, da se študentje tega zavedamo in tekom študija vlagamo v svoj razvoj, osvajanje novih veščin, znanj ter nenazadnje sposobnosti, ki nas bodo po koncu študija ločevale od potencialnih konkurenčnih kandidatov. Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani ponuja celo paleto takih dejavnosti, med drugim svetuje in koordinira opravljanje strokovne prakse, tako doma kot tudi v tujini. Lahko bi rekli, da je praktično usposabljanje edinstvena priložnost za študente, da se spoznajo s poslovnim svetom in vsemi izzivi, ki jih ta prinaša. Pomaga jim pri razvijanju pomembnih kompetenc in nedvomno predstavlja odskočno desko za začetek njihove kariere.

 

Sama trenutno opravljam praktično usposabljanje na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju (SPBR). Slovenija je v mesecu juniju pričela s šestmesečnim programom predsedovanja Svetu EU pod sloganom »Skupaj. Odporna. Evropa.« Prek Kariernega centra EF sem v začetku leta zasledila razpis za opravljanje nalog, vezanih na projekt predsedovanja, ter kmalu zatem oddala vse zahtevane obrazce in se prijavila, sledil je še razgovor. Menim, da je na tej točki pomembno, da se študentje dobro pripravijo nanj ter razmislijo o svojih prioritetah in potencialnim delodajalcem prikažejo predvsem realno sliko svojih znanj in sposobnosti. Kmalu zatem sem prejela sporočilo, da sem bila sprejeta, čemur je sledilo izpolnjevanje celega kupa obrazcev. Urediti je bilo treba bivanje v Bruslju, pridobiti Erasmus štipendijo ter urediti vrsto drugih birokratskih zadev, pri čemer mi je bila služba za mednarodno dejavnost res v veliko pomoč, tako da so postopki hitro stekli.

 

Z opravljanjem praktičnega usposabljanja sem začela junija. Ker trenutno zaključujem magistrski program Denar in finance, sem bila na SPBR-ju dodeljena finančnemu oddelku. Moram reči, da je celoten oddelek res super, vključno z obema mentorjema, ki me pri dodeljenih nalogah usmerjata in mi s svojimi izkušnjami svetujeta, kako delo kakovostno in hkrati agilno opraviti. Predvsem v začetnih fazah sem se morala privaditi na nov način dela in se seznaniti s področjem, s katerim se bom ukvarjala. Spremljanje predsedovanja Slovenije Svetu EU iz prve vrste ter načrtov okrevanja gospodarstev držav po pandemiji je vsekakor potrdilo, da je bila odločitev o izvajanju prakse v tujini prava. Kljub temu da bivanje v tujini predstavlja velik izziv, tako na poslovnem kot tudi zasebnem področju, je izkušnja, ki bi jo priporočila prav vsem študentom, ki so željni novih izkušenj in znanj. Poleg tega je življenje v Bruslju dinamično in lepo je spoznavati drugačno medkulturno in mednarodno okolje.

 

Študentom, ki si želijo opravljati praktično delo bodisi v Sloveniji bodisi v tujini in niso prepričani, ali naj se za to odločijo, svetujem, da preverijo spletno stran Ekonomske fakultete, ki je namenjena prav temu. Tam najdemo vse relevantne informacije, tako o izbiri organizacij, v katerih bi si želeli opravljati praktično delo, kot tudi o vseh potrebnih postopkih.

 

Naj zaključim. Dragi študentje, če ste pripravljeni na izzive, ki jih prinaša poslovni svet, potem je opravljanje praktičnega dela definitivno ena izmed boljših alternativ. Ob tem pa kljub temu ne pozabite, da je biti študent odgovornost. Zato bodite vedoželjni, podjetni, imejte integriteto in spoštovanje ter »z optimizmom in zagnanostjo zrite v prihodnost, saj to najlažje napovedujemo, če jo s svojim znanjem in sposobnostmi ustvarjamo sami.« Srečno!

 

Anja Puc, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: