EF » EFnet » Novice » PKP 2021 – Marjanu Pipenbaherju podelili nagrado za posebne dosežke v gospodarstvu

PKP 2021 – Marjanu Pipenbaherju podelili nagrado za posebne dosežke v gospodarstvu

13.10.2021

FOTO: Aleš Beno

Letošnjo nagrado za posebne dosežke v gospodarstvu so na Poslovni konferenci Portorož podelili Marjanu Pipenbaherju, projektantu mostov, soustanovitelju in glavnemu direktorju projektantske družbe Ponting.

Marjan Pipenbaher je nagrado prejel, ker je edinstven. Takšnih graditeljev je danes vse prej kot na pretek in je zgled za vse nas: »Marjan Pipenbaher, inženir gradbeništva in prislovično čili Štajerec. Njegovi mostovi, naj si bodo v Sloveniji, njeni bližnji okolici ali tam nekje daleč na vzhodu ali zahodu, te vedno navdajo ne samo s popotniškim občutkom učinkovitosti, temveč tudi s ponižnostjo in pri vsakem prečkanju ali zgolj s pogledom nanje tudi s svežim in globokim vzdihljajem,« njegovo delo med drugim opredeljuje obrazložitev nagrade.

Projekti za več kot 200 mostov

Marjan Pipenbaher je v svoji karieri izdelal več kot 200 projektov mostov, širša javnost ga je v Sloveniji spoznala po avtocestnem viaduktu Črni Kal, še večjo prepoznavnost je pridobil s projektiranjem več kot 2,4 kilometra dolgega mostu na Pelješac, ki je trenutno eno največjih gradbišč v Evropi.

Slovenija, Izrael, Turčija, Maroko

Sodeloval in zmagal je na številnih domačih in mednarodnih natečajih. Med njegovimi projekti lahko v ospredje postavimo mostova Nissibi in Komurhan z glavnim razponom 400 metrov prek reke Evfrat v Turčiji, 975 metrov dolg železniški most na hitri železniški progi Tel Aviv–Jeruzalem, 600 metrov dolg most Viaduc Sur Oued Menar v Alžiriji in 1.300 metrov dolg most s 450-metrskim glavnim razponom v Boki Kotorski.

Marjan Pipenbaher predava na mariborski fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Je avtor več kot 150 strokovnih in znanstvenih člankov ter član najpomembnejših slovenskih in mednarodnih strokovnih združenj. Pred tremi leti je prejel Puhovo nagrado za vrhunske dosežke na področju projektiranja mostov in za prispevek k uveljavitvi Slovenije v svetu.

Dosedanji nagrajenci so: Ivan Ribnikar, profesor na EF; Jože Stanič, nekdanji predsednik uprave Gorenja, France Bučar, prvi predsednik državnega zbora, Stojan Petrič, predsednik uprave Kolektorja, Milan Kučan, nekdanji predsednik republike, Slavko Avsenik, glasbenik, Jože Colarič, predsednik uprave Krke, Vojko Čok, predsednik uprave Banke Koper, Janez Škrabec, glavni direktor Riko, Spomenka Hribar, filozofinja, Sandi Češko, predsednik uprave podjetja Studio Moderna, Štefan Hoyer, predsednik uprave Skupine Jub, Ivo Boscarol, direktor Pipistrela, Aleksander Zalaznik, Danfoss Trata, Melita Ferlež, Henkel Maribor, Jožica Rejec in Štefan Bertoncelj iz Domela, Tina Maze, smučarka, Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma Maribor in oče festivala Lent ter Darko Brlek, umetniški vodja in direktor Festivala Ljubljana, Igor Akrapovič, lastnik skupine Akrapovič,  Janez Prašnikar, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, lani pa je nagrado prejel Edi Kraus, prvi človek ljubljanske tovarne Aquafil Slovenija oziroma nekdanjega Julona.
VIR: Finance
FOTO: Aleš Beno


Publish your comment: