EF » EFnet » Novice » Okrogla miza »Trajnostna moda in socialnopodjetniški pristopi v modni industriji«

Okrogla miza »Trajnostna moda in socialnopodjetniški pristopi v modni industriji«

25.10.2021

Pri predmetu Socialno podjetništvo (nosilka izr. prof. dr. Alenka Slavec Gomezel) je v torek, 19. 10. 2021, potekala okrogla miza z naslovom »Trajnostna moda in socialnopodjetniški pristopi v modni industriji«. V goste so prišle tri podjetnice, ki so na različne načine povezane z modo, tekstilno industrijo ter trajnostnim in socialnim podjetništvom:

  • ga. Živa Lopatič iz pravične trgovine 3Muhe, ki je predstavila izsledke raziskave »Obleka naredi človeka«, ki podaja prvo oceno o količini proizvedenega in zavrženega tekstila v Sloveniji – v letu 2019 je Slovenec v povprečju zavrgel 12,3 kg tekstila, v Sloveniji pa smo istega leta proizvedli okrog 24 milijonov kosov tekstila vključno z nogavicami; predstavila je tudi sistem pravične trgovine in poslovanje trgovine 3Muhe;
  • ga. Maja Rijavec iz društva Smetumet s statusom socialnega podjetja, ki iz smeti izdeluje nahrbtnike in druge uporabne in glamurozne predmete, je poudarila izzive, s katerimi se socialna podjetja srečujejo na prostem trgu, vključno z nepoznavanjem koncepta in namena socialnega podjetništva, ter predstavila segmente tipičnih kupcev na B2B in B2C trgih;
  • ga. Gaja Hanzel, trajnostno orientirana grafična in modna oblikovalka, ki se je v podjetništvo podala s svojimi modnimi dodatki Fi by Gaja (torbe, etuiji, šali in drugo), ki jih izdeluje iz pralnega papirja ter ananasovih in kaktusovih vlaken; poudarila je, da je v podjetniškem inkubatorju v Sežani in pri mentorici Lei Pisani, strokovnjakinji za kulturo oblačenja, dobila veliko podpore, da pa v času študija ni bila deležna podjetniških izobraževanj, ki bi jo pripravili na razvijanje poslovne priložnosti in nastop na trgu.

V razpravo so se vključili tudi študenti in gostjam izročili majhne pozornosti v znak zahvale za gostovanje in deljenje podjetniških zgodb na področju socialnega in trajnostnega podjetništva.


Image gallery:

Related news

Publish your comment: