EF » EFnet » Napovedujemo » Novo v Galeriji EF: Matej Markovič – “Dugi cejt”

Novo v Galeriji EF: Matej Markovič – “Dugi cejt”

11.11.2021

Novembra  bomo v Galeriji in Mali Galeriji Ekonomske fakulteta predstavili dela umetnika Mateja Markoviča.

 

Matej Markovič, ki zase pravi da je ‘prleško dete’, se je rodil leta 1988 na Ptuju, zgodnjo mladost preživel v Ljutomeru, osnovnošolska leta pa v Murski Soboti. Izobraževanje je nadaljeval na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani in pridobil strokovni naziv industrijaksga oblikovalca.  Trenutno zaključuje študij vizualnih komunikacij na Fakulteti za dizajn v Trzinu.

 

Že med šolanjem v Ljubljani se je začel ukvarjati z grafitiranjem in slikarstvom ter vizualnimi umetnostmi, vse od  street arta do scenografije. Med bivanjem v dijaškem domu se je kot igralec in dizajner aktivno vključil v gibalni teater kulturno umetniškega društva Pozitiv, katerega član je še danes, ko nastopa predvsem kot mentor na različnih delavnicah vizualne kreativne umetnosti.  Od leta 2016 se kot samostojni podjetnik ukvarja z različnimi ustvarjalnimi dejavnostmi, oblikovanjem, fotografijo, video produkcijo, scenografijo, če naštejemo le najpomembnejše.

 

Razstava »Dugi cajt«, je avtorjeva druga samostojna razstava. Klasična postavitev platen v picassovski maniri gledalca neprizanesljivo sooči z umetnikovo ustvarjalno in življenjsko energijo, ki neustavljivo in neprizanesljivo žarči njegovo umetniško pot, od – za avtorja najpomembnejšega – objestnega uličarstva in grafitarstva, prežetega z ognjevito intimo, do bolj sofisticiranega grafičnega in scenografskega ustvarjanja … ali kot opiše avtor sam:  »Slike besedo postavljajo na laž, kar dokazujejo prav zatripirano žive barvitosti, kot da so slepe na mlačnejše spektre, kubistični rokenrol, piruete snovne geometrije, pisani portretni negativi, vkleščajoč komaj ukrotljivi zbir upov in strahov, volj in moči, želja in neizrekljivosti, s katerimi se, tako ali drugače, vsak zase prebijamo skozi vsak svoj čas«.

 

Razstavi si lahko ogledate novembra v prostorih Galerije in Male galerije  EF.

Vljudno vabljeni!


Image gallery:

Publish your comment: