EF » EFnet » Novice » Prof. dr. Lea Bregar letošnja prejemnica Blejčevega priznanja Statističnega društva Slovenije za vrhunske dosežke na področju statistike

Prof. dr. Lea Bregar letošnja prejemnica Blejčevega priznanja Statističnega društva Slovenije za vrhunske dosežke na področju statistike

18.11.2021

Prof. dr. Lea Bregar je letošnja prejemnica Blejčevega priznanja Statističnega društva Slovenije za vrhunske dosežke na področju statistike. Prejela ga je 18. novembra 2021 v sklopu Statističnega dneva 2021.

Prof. Bregarjeva je odigrala pomembno vlogo pri razvoju slovenske državne statistike. Bila je vodilna pri postavitvi sistema ekonomskih klasifikacij, sodelovala je pri postavitvi mednarodnih statističnih standardov v ekonomski statistiki in uvajanju sodobnih pristopov, posebej na področju indeksov cen in proizvodnje. Velik pečat je pustila na zasnovi strukturne statistike podjetij, kjer je prepoznala vrednost administrativnih virov, kar je danes eno od načel Kodeksa ravnanja evropske statistike. Vidno vlogo je odigrala tudi pri razvoju uradne statistike v širši regiji, kjer velja izpostaviti razvoj in prenovo več področij ekonomske statistike na Hrvaškem v okviru priprav na vstop v Evropsko unijo.

Vedno si je tudi prizadevala za prenos znanja: bila je med pobudniki mednarodno odmevnih Statističnih dnevov v Radencih, sodelovala je pri ustanovitvi interdisciplinarnega doktorskega študija statistike na Univerzi v Ljubljani in postavila temelje modulu uradna statistika. Pod njenim mentorstvom so se kalili številni strokovnjaki s področja uradne, ekonomske in poslovne statistike.

Nagrajenki iskreno čestitamo!


Publish your comment: