EF » EFnet » EFnews » Alokacija premoženja Slovencev je daleč od idealne

Alokacija premoženja Slovencev je daleč od idealne

29.03.2022

Center Poslovne odličnosti Ekonomske fakultete (CPOEF) je v četrtek, 24. marca 2022, gostil CEPOF e-talk z naslovom »Smo Slovenci res (ne)izkušeni vlagatelji?«. V diskusiji o celotnem spektru varčevanja in vlaganja so spregovorili Luka Podlogar, predsednik uprave Generali Investments; Marja Milič, ustvarjalka finančnega podcasta »Money-How«; Matej Tomažin, direktor podjetja Iconomi, in prof. dr. Andreja Cirman, redna profesorica na Katedri za denar in finance na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dogodek je moderiral prof. dr. Aleš Berk Skok, redni profesor za področje financ na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, raziskovalec in zavarovalni posrednik.

Prof. dr. Berk Skok je uvodoma predstavil temeljne gradnike vlaganja in orisal trenutne razmere relativno visoke inflacije in vojnega stanja. Izpostavil je, da je v Sloveniji izredno veliko bančnih depozitov, ki v okolju nizkih obrestnih mer in visoke inflacije prinašajo nižjo kupno moč. Slovenci sicer po njegovem mnenju sodijo med bolj varčne narode, z 8 mrd EUR tržne kapitalizacije pa je trg kapitala relativno nerazvit. »Glede na povedano se lahko upravičeno vprašamo, ali smo Slovenci neizkušeni ali smo vlagatelji, ki preveč kratkoročno gledamo,« je še dodal.

Podlogar je predstavil naložbena razreda obveznic in delnic v kontekstu alokacije prihrankov. Povedal je, da oba instrumenta sodita v okvirno jedro posameznikovega portfelja, pri čemer naj bi pri mlajših posameznikih prednjačile delniške naložbe. Te na dolgi rok predstavljajo dobro zavarovanje tudi pred inflacijo. Meni, da je »alokacija premoženja Slovencev daleč od idealne«. V celotnem premoženju namreč prednjačijo večinoma lastne nepremičnine, ki jim sledi denar. Vsi ostali naložbeni razredi, v katere bi bilo smotrno vlagati in ki na dolgi rok lahko zaščitijo naše premoženje pred cenovno nestabilnostjo, pa zaenkrat zajemajo zgolj manjši del premoženja.

Prof. dr. Cirman je osvetlila naložbeni razred nepremičnin. V letu 2020 so bile stanovanjske nepremičnine ocenjene na okrog 90 mrd EUR, kar 80 % ljudi v Sloveniji pa naj bi živelo v lastnih nepremičninah. Poudarila je, da so različne nepremičnine z vidika donosnosti različno donosne, a da jim je skupno to, da predstavljajo relativno dober ščit pred inflacijo. Manjšim vlagateljem, ki imajo večino svojega denarja v nepremičnini in jih zanima dodatno vlaganje v nepremičnine, bi svetovala, »naj zlasti poskrbijo za energetsko učinkovitost svoje nepremičnine, ki predvsem zaščiti pred tveganji nihanja v cenah energentov«.

Marja Milič je v nadaljevanju izpostavila naložbeni razred plemenitih kovin, z zlatom na čelu. Podarila je, da slednji sicer velja za bolj varno naložbo, h kateri ljudje tradicionalno bežijo v obdobju, ko vlada strah, a da se je treba zavedati, da zlato ne prinaša niti dividend niti obresti. Poudarila je, da zaenkrat v Sloveniji nekega vidnega napredka na področju finančne pismenosti ne vidi, a da opaža, da se je zanimanje za investiranje v zadnjem času bistveno povečalo. Na to nakazuje tudi izjemna gledanost njenih epizod podcasta »Money-How«, v katerih osvetljuje svet osebnih financ.

Tomažin se je dotaknil novejših oblik naložb in spregovoril o kriptotrgu, ki na eni strani predstavlja tehnološko noviteto, s katero se trguje, na drugi strani pa ta industrija prinaša niz novih protokolov in območij, kjer se lahko vlagatelji izpostavijo z naložbo. Pri tem je poudaril, da vsaka naložba v razvijajoče se trge prinaša posebno razmerje med tveganjem in donosom. Dodal je, da »segment kripta v bistvu predstavlja segment mladih, ki so zrasli s telefonom v roki« in da obstaja več virov informacij za kvalitetno spremljanje kriptotrga, a da je treba pozornost nameniti verodostojnosti teh.

Vse, ki se okrogle mize niste mogli udeležiti, vabimo, da si jo ogledate na YouTube kanalu CPOEF.

 

Anja Puc, EFnews


Publish your comment: