EF » EFnet » Napovedujemo » Državljanska znanost (citizen science)

Državljanska znanost (citizen science)

03.05.2022

Kako in zakaj vključevati širšo skupnost v svoje raziskovalne projekte? Kaj je državljanska znanost in kako lahko vsak postane ljubiteljski znanstvenik?

Raziskovalci in raziskovalke lahko, kadar je mogoče in koristno za vsebino raziskave, k sodelovanju povabijo državljane, ki bi radi sodelovali v raziskovalnih projektih kot ljubiteljski znanstveniki (npr. sodelovali pri identifikaciji raziskovalnih vprašanj, zbirali in analizirali podatke, eksperimentirali z novimi tehnologijami, spremljali in predlagali različne pristope in drugo). Cilj državljanske znanosti kot novega pristopa v raziskovanju je obravnavanje vsakodnevnih problemov, ki jih v zaprtem raziskovalnem okolju ne moremo reševati brez vključevanja običajnih ljudi in njihovih uporabnih znanj.

Za lažje razumevanje državljanske znanosti predlagamo ogled spletnega uvodnega seminarja Kako v svoje raziskave vključiti državljane (How to engage citizens in your research?), ki je potekal 15. 2. 2022. Posnetek je dostopen tukaj.

Vključevanje državljanov v raziskovanje dobro opiše dokument Deset načel državljanske znanosti (Ten Principles of Citizen Science v različnih jezikih).

DOGODKI IN AKTIVNOSTI NA TEMO DRŽAVLJANSKE ZNANOSTI V OKVIRU ZVEZE EUTOPIA

V okviru projekta EUTOPIA-TRAIN se poleg informativnih dogodkov izvajajo aktivnosti vključevanja ljubiteljskih znanstvenikov v znanstveno-raziskovalne projekte. Trenutno je odprt projekt Community of Practice CItizen Science, kamor se lahko vsi zainteresirani raziskovalci in raziskovalke Univerze v Ljubljani vključijo s prošnjo na naslov Floor.Keersmaekers@vub.be. Skupnost na rednih srečanjih obravnava različne vidike vključevanja ljubiteljskih znanstvenikov v raziskovalno dejavnost, večji dogodki pa so organizirani tudi v sodelovanju z združenjem univerz UNICA.

V okviru projekta EUTOPIA-TRAIN napovedujemo naslednje dogodke:  

Spletni seminar Uspešne strategije pri prijavi projektov na temo državljanske znanosti, 17. 5. 2022, 10.30-12.00

Na spletnem seminarju, ki ga organizira EUTOPIA v sodelovanju z UNICO, boste izvedeli več o uspešnih strategijah pri prijavi uspešnih projektov državljanske znanosti na evropske programe financiranja.

Več informacij in prijava.

Svetovalna delavnica Citizen Science Clinic, 7. 6. 2022, 16.00-17.00

Citizen Science Clinic je svetovalna delavnica (svetovanje za konkreten izziv) na področju državljanske znanosti. Več informacij je dostopnih tukaj.


Publish your comment: