EF » EFnet » Novice » Poletna šola kulturnega menedžmenta 2022

Poletna šola kulturnega menedžmenta 2022

12.07.2022

Poletna šola kulturnega menedžmenta je letos že osmo leto potekala v tednu med 4. in 8. julijem. Študentje, umetniki, kulturniki in ostali udeleženci letošnje poletne šole so se spoznavali z večplastnostjo Plečnikove arhitekturne dediščine, ki objema identiteto prostora, v katero je bila postavljena. Predavanji Janeza Koželja in Petra Gabrijelčiča sta predstavili arhitekturo kot soustvarjanje prostora kakovostnega bivanja in kreativnih rešitev.

 

Drugi dan so se udeleženci lotili tudi podjetniškega udejstvovanja. S pomočjo metode »canvas« so zastavili inovativne kulturne projekte, ki so jih integrirali v trajnostno okolje in tako ustvarjali centre za trajnostno mobilnost. Snovali in obdelovali so lastne kreativne projekte za sodobno kulturno revitalizacijo urbanega okolja in drugačne načine življenja v njem.

 

Sledila je pot v Kamnik, kjer so opazovali Plečnikovo arhitekturno podobo mesta in občudovali inovativno preobrazbo cerkve v mestu, ki ni podlegla pomanjkanju materiala. Odpotovali so tudi na najvišjo destinacijo v zgodovini poletne šole – na Veliko planino, kjer so opazovali posebno arhitekturo planinskih koč. Dan se je zaključil z narezki in veliko smeha.

 

Četrti dan se je začel v nedavno prenovljeni Cukrarni, kjer so si udeleženci ogledali stalno razstavo modernih umetnic in se z umetniško vodjo pogovarjali o prenovi stavbe. Preučevali so vloge in pomen novega, sodobnega galerijskega kompleksa v mestu. Po vrnitvi na fakulteto so s predavanji o finančnem menedžmentu kulturnih projektov ter menedžmentu sestankov razširili svoje podjetniške projekte in ideje.

 

Zadnji dan se je začel s predstavitvijo petih projektov pred posebej izbrano žirijo. Letošnji zmagovalni projekt »PRIMKO« je zasnoval idejo o enotnem slovenskem sistemu izposoje javnih koles, ki bi na nacionalni ravni mobiliziral slovenska podjetja. Po razglasitvi zmagovalca so udeleženci poletno šolo zaključili z vodstvom po razstavi na temo žensk in cvetlic v umetnosti v Narodni galeriji.

 

Letošnjo poletno šolo so obeležili rekordi: udeleženci so se spustili najdlje v preteklost, do halštatskega obdobja, potovali na najvišjo nadmorsko višino, nad 1600 m, in se tudi največ smejali.

 

»Kot udeleženka sem presrečna, da sem lahko bila del programa poletne šole, saj se kot bodoči udeleženci kulturnih dogodkov ter morebitni podporniki kulturnega udejstvovanja kraja, kjer se bomo znašli, moramo zavedati večplastnosti in pomena kulture. Le tako jo lahko v popolnosti menedžiramo, spodbujamo in jo pomagamo z ekonomskimi znanji še nadgraditi.« – Petrisa Čanji

 

 


Image gallery:

Publish your comment: