EF » EFnet » Novice » Grajske vile na obisku na Ekonomski fakulteti

Grajske vile na obisku na Ekonomski fakulteti

11.10.2022

V torek, 4. oktobra 2022, se je v galeriji Ekonomske fakultete odvila otvoritev razstave fotografa Viljema Klemenčiča, naslovljena »Na obisku pri grajskih vilah«, kjer se gledalec sprašuje, ali so vile obiskale galerijo, ali pa se je kar sam znašel na obisku pri njih.

Fotografska razstava okusno predstavljenih aktov, tako imenovanih vil, izvira iz Klemenčičeve ljubezni do fotografije, umetnosti, naravne, človečnosti in estetike ženskega telesa. Neobdelane fotografije, ki jih umetnik posname tako rekoč le s fotoaparatom, brez ostalih pripomočkov za izboljševanje fotografskih pogojev, so dih jemajoče in hkrati spoščujoče. Igra sence ob golem ženskem telesu v zapuščenih grajskih prostorih resnično žensko premeni v vilo ter akt v pravo umetniško delo.

Fotografija v navidezno naključno kompoziciji je skrbno izbrana, saj umetnik pozorno izbira tako slovenske gradove kot tudi slovenske modele, ki pa se na njegovih fotografijah načeloma ne ponovijo več kot enkrat. Posamezna fotografija je izbrana iz nabora posnetkov, ki nastanejo v ujetem trenutku prepleta telesa, prostora in senc.

S prikazom silhuete ženske, ki se tako rekoč zlije z okolico, a hkrati še tako zelo izstopa, Klemenčič v celoto združuje estetiko ženske miline in ženstvenosti, dopolnjeno z moško energijo grajskih poslopij. Magičnost golote ženskega telesa v objektivu umetnika doseže nove razsežnosti intime.

Skozi leta svojega delovanja je Viljem Klemenčič nadgrajeval in mojstril fotografijo aktov, ki jih v svoj objektiv lovi že skoraj 40 let. Grajske akte je začel ustvarjati pred približno desetimi leti, a zgodba grajskih vil še ni končana. Kljub še vedno živemu procesu ustvarjanja novih grajskih vil, že snuje idejo nove estetike golih ženskih teles, ujetih ob ustvarjanju klasične glasbe.

Razstava Na obisku pri grajskih vilah je zagotovo prijetna popestritev sprehoda skozi galerijo Ekonomske fakultete, ki mimoidočega opazovalca ponese v mistično zgodbo razpadajočih, zapuščenih slovenskih gradov, kjer še danes prebivajo vile. Vabljeni!

Danica Tajčman, Efnews


Image gallery:

Publish your comment: